Над 110 паралелки в дуална форма на обучение у нас

1
Близо 3 000 ученици ще учат по този начин
Близо 3 000 ученици ще учат по този начин Снимка: Анелия Николова

Над 2800 ученици ще се обучават в дуална форма на обучение тази година, като техният брой миналата година са били 1800.

Това каза образователният министър Красимир Вълчев по време на блиц контрол в парламентарната комисия по образование и наука, предаде БГНЕС.

През първата година от въвеждането на тази форма имаше 6 паралелки. Броят им сега ще е над 110. Над 200 работодатели са включени в дуалното образование. Работодателите предпочитат дуалното обучение пред професионалните гимназии. Дуалната форма вече е регламентирана. Това което трябва да направим е да изчистим малките пречки и да създадем предпоставки за разширяването ѝ“, заяви Вълчев.

Той добави още, че министерството на образованието ще създаде регистър на работодателите, които са включени в дуалната форма.

Вълчев коментира недостига на учители и разкри, че в момента има два варианта за придобиване на професионална квалификация учител – чрез завършване на висше образование във факултета по педагогика и чрез придобиване на допълнителна квалификация.

Учители по математика, физика и информатика са най-дефицитните. 18 годишен човек много трудно се мотивира да стане учител, защото никой не си представя, че 40 години ще работи само това“, заяви министърът.

Той добави, че интерес към професията проявяват хората над 30 годишна възраст, които дори сами финансират квалификацията си.

По отношение на въвеждането на едносменен режим в училищата, Вълчев каза, че това е трудна задача, която ще отнеме повече от 10 години и първоначалният срок това да се случи до 2021 г. към този момент е нереалистичен.

Вече знаем колко са училищата, които трябва да се построят, достроят и колко трябва да преминат към едносменен режим или с комбинация от тези мерки. 75 са общините, в които има сгради с по 2 училища в тях. Не може срокът за Симитли и София да бъде един и същ. Най-дългият срок ще бъде в София - 10 години и във Варна - 9 години. Осъзнаваме, че този процес ще бъде труден и скъп. В най-големите градове ще има и повече трудности, касаещи намирането на терен за построяването на сгради“, обясни образователният министър.

Вълчев добави, че успоредно с това трябва да се намали и приемът в тях. Той уточни, че до 15.12 министерството ще знае къде ще може да се въведе едносменния режим и кога.

Министърът добави, че от 23 000 деца, които ведомството отчете, че са се върнали в клас, голяма част от тях вече не са в клас. Той уточни, че това е било очаквано и заяви,че ще се работи в бъдеще броят на върнатите в час да се увеличава.

Ще регламентираме и допълнително обучение до 200 часа на децата, които изостават с материала. Те ще се провеждат в почивните дни и месеци“, коментира Вълчев и добави, че в началото на следващата учебна година ще започнат два проекта за подкрепа на децата в училищата и детските градини.

Министърът коментира и темата с незаетите места в Софийския университет.

Свободните места в държавните висши училища са в математика, физически и химически науки, инженерни специалности. Ще имаме недостиг по почти всички инженерни специалности в бъдеще. Спрямо 2015 година приемът в държавните висши училища е намален с 13 хил. бройки. Приемът след завършване на гимназиално образование е бил 48 хил., сега е 38 хил. Ако този прием беше в съответствие с търсенето на студентите, нямаше да има толкова голям брой свободни места“, каза Красимир Вълчев.

Той подчерта, че за да се реши проблемът във висшето образование трябва да се намали приемът и ще предложат частните университети да не могат да увеличават приема с повече от 20% от предходната година, тъй като често не успяват да запълнят обявените свободни места. Вълчев сподели и една положителна тенденция.

В информационните технологии имаме ръст, но въпреки това ще имаме болезнен недостиг на кадри предвид всички дигитални трансформации, които очакваме да се случат във всички общества“, заяви той и добави, че не липсва търсене за специалността медицина, но проблемът е със задържането на кадрите.

Вълчев подчерта, че ректорите на държавните университети у нас са на мнение, че разширяването на мрежата е достигнало максимума си.

Мрежата от ВУ се разрасна като брой заради частните. Държавните се разраснаха предимно профилно и започнаха да обучават в повече направления. По 200 направления са обучавали навремето, а 30 години по-късно обучават по 300. Това са 50% които се опитваме да намалим“, обобщи Вълчев.

В отговор на депутатско питане дали се мисли за въвеждане на мораториум върху строителството и разкриването на университети, Вълчев каза, че това е в правомощията на депутатите и отбеляза, че в момента при тях няма постъпило искане от нов университет, който иска да оперира в България. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари