Над 100 световни лидери се споразумяха за намаляване на емисиите от метан в Глазгоу

0
Стефан Янев потвърди ангажимента на България за постигане на въглеродна неутралност до средата на века
Стефан Янев потвърди ангажимента на България за постигане на въглеродна неутралност до средата на века Снимка: БНТ, стоп кадър

Пробив в борбата с климатичните промени. На конференцията за климата в Глазгоу над 100 световни лидери се споразумяха за намаляване на емисиите от метан и за спиране на обезлесяването до 2030 година

За да бъдат опазени и възстановени горите, правителствата ще отпуснат 12 милиарда долара. Частни компании се включват със 7 милиарда долара. В реч на конференцията премиерът Стефан Янев потвърди ангажимента на България за постигане на въглеродна неутралност до средата на века, съобщи БНТ. 

За амбициозната цел от намаляване с 55% на въглеродните емисии до 2030 година България е разработила нов набор от мерки в своя План за възстановяване и устойчивост, заяви в Глазгоу министър-председателят Стефан Янев.

"Той ще стане нова пътна карта за декарбонизация на българската индустрия и за постигане на икономически растеж в рамките на устойчива и съхранена околна среда, което включва поетапното прекратяване на използването на въглища до 2038 - 2040 година", каза българският премиер.

Стефан Янев подчерта още, че България подкрепя обединените усилия на правителствата, частния сектор, академичните среди и други заинтересовани страни в общата цел за борба срещу изменението на климата.

"Нито една страна сама не е в състояние да се изправи срещу глобалната заплаха от изменението на климата, защото нямаме варианта или лукса да си позволим провал", допълни Стефан Янев.

В Глазгоу беше постигнато съгласие за намаляване на емисиите от метан с 30% до 2030 година. Предложението беше подкрепено от над 90 лидери.

"Намаляването на емисиите от метан е едно от най-ефективните неща, които можем да направим, за да намалим глобалното затопляне", добави председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Метанът е вторият по обем парников газ, причинен от човешката дейност.

В Глазгоу беше дадено и най-голямото досега обещание за спасяване на горите. Подкрепиха го включително държави като Бразилия, Съединените щати, Китай, където изсичането на дървета е огромно.

"110? Нали така? 110 лидери, които представляват 85% от държавите в света с гори, поеха ангажимент да работят заедно. Не само да забавят обезлесяването, но и за възстановяването на горите", каза още премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Горите са естественият склад за въглероден диоксид в природата. Но това е така, докато дърветата не бъдат отсечени. Според статистиката, обезлесяването е третият основен източник на въглеродни емисии в атмосферата след големите индустрии на Съединените щати и Китай. Само през 2020 година общата площ на изсечените гори в света е по-голяма от територията на Великобритания.

Експерти обаче се опасяват, че сроковете за справяне с обезлесяването са прекалено дълги, за да бъдат овладени климатичните промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари