Над 100 стари коли са маркирани от Община Русе

0
Собствениците на стари коли вече сами ги издават за скрап
Собствениците на стари коли вече сами ги издават за скрап

В Русе продължава масираната акция по премахването на стари автомобили от общинските паркинги и тревни площи

Вече над 100 превозни средства са маркирани от администрацията с предупреждение да бъдат преместени доброволно от собствениците си. Ако това не стане в срок от две седмици, колите се вдигат и се извозват до площадка за отпадъци на фирма „Мегапартс“, с която общината има сключен договор.

Резултатите от първите проверки са повече от обнадеждаващи. Единици са автомобилите, които се налага да бъдат премахвани.

„Много от хората разбират за какво става въпрос. Тези, които не са преминали технически преглед, не са преместени доброволно, ще бъдат принудително закарани на паркинга за съхранение. Смисълът на премахването на тези автомобили е освобождаване на паркоместа. Защо да не се спира там, където може, вместо по тротоари и и градинки, което създава дискомфорт на пешеходците и е неприятно за очите“, коментира зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев, цитиран от Русе Медиа.

Ако автомобилът бъде преместен на временен паркинг от общината, собственикът може да си го вземе обратно до 3 месеца. Но заплаща и над 300 лв. такси за транспортирането и престоя. Затова хората предпочитат да ги предадат сами за скрап.

„Много голяма част от тях са вече тук при нас. Самите собственици са решили да се отърват от тях по надлежния ред и да вземат и някаква сума за автомобилите, а не да бъдат принудително вдигани от нас. Просто ние ги виждаме по лепенките, които са сложени от общината“, казва Станислав Тевекелиев, управител на фирма „Мегапартс“.

Един стар автомобил може да донесе между 150 и 600 лв. на собственика си.

„Според състоянието на автомобила, година на производство, цените вървят нагоре. Може да стигнат и 500-600 лв. . Когато стои един автомобил много години, нормално е все по-малко и по-малко части да има, които може да се използват, и цената слиза по-надолу“. казва още Станислав Тевекелиев.

Проверките на общинския отдел „Екология“ продължават в различни квартали на Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари