Над 10 000 парижани се закичиха с мартеници

8

Над 10 000 парижани и чужденци от различни държави закачиха на китките си днес във френската столица червени и бели сплетени конци и се присъединиха към старата българска традиция в месеца, в който посрещаме пролетта.

В градска акция "Мартеница от България", инициатива на Българския културен институт в Париж, бяха раздадени хиляди български мартеници, а доброволци разказваха на любопитните жители и гости на града историята на една от най-старите ни традиции и съвременно послание на този обичай, пише 24 часа.

На няколко емблематични за Париж места, между които площада Трокадеро срещу Айфеловата кула, артистичния квартал Монтмартр и базиликата "Сакре кьор", излезлите на разходка в неделя получиха мартеници-гривни с пожелание за здраве и надежда. Всеки получи и картичка с информация за празника и символиката на преплетените червени и бели нишки на два езика - френски и английски.

Проектът "Мартеница от България" е инициатива на Българския културен институт в Париж и следва каузата на институцията за популяризиране на съвременната култура на България, както и традициите на страната по достъпен и модерен начин пред широка международна публика.

От 2017 г. мартеницата е вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО след обща номинация на четирите държави, които споделят обичая - България, Румъния, Молдова и Македония. Макар за произхода на мартеницата ("мартинка" в Македония и "мартишор" на Север) да се спори, а легендите около нея да са различни, българите, македонците, румънците и молдовците си разменят вплетени бели и червени конци от прежда на 1 март в очакване на пролетта.

"Мартеница от България" е градска акция, насочена към максимално широка публика. Искахме да разкажем и покажем по достъпен и интересен начин един български обичай, част от традиционната ни култура в неговия съвременен вид, разказа пред "24 часа" Десислава Бинева, директор на културния ни институт в Париж.

По думите й хората реагирали с любопитство и радост. "Повечето веднага ги сложиха на китките си, питаха за символиката, искаха да знаят повече. Някой дори ни разказаха свои истории, свързани с България, други пък споделиха, че вече ще свързват страната ни с доброто послание на мартениците. Много е интересно как през неформалната им форма, тази акции много лесно прекрачват от забавната част към същинската информация, която всъщност разказват", сподели Бинева.

"Стори им се чаровна идеята, че мартениците се подаряват с послание, с лично пожелание за здраве, сила, ново начало и късмет", добави тя.

Това е втората кампания за популяризиране сред широка публика на българската култура в Париж, организирана от института. През 2019 г. Десислава Бинева показа на парижани българска поезия чрез акцията "Българските букви" на Сена.

Някои от местните разказаха свои истории, свързани с България.

Тези кампании следват една логика - да намират подходящи поводи и културни проекти, които да достигат максимално голям брой хора в чужбина. Те са инструмент към другата част от работата ни - представянето на съвременни български артисти. Идеята им е да провокират нови публики, които да ни посещават и да пожелаят да знаят повече за културата и изкуството ни днес.

Попитахме я дали след мартениците замисля трета акция: "Да, вече работим по следваща идея, която да покаже много интересен и актуален в контекста на времето ни проект на български артист в градска среда на открито в Париж. Надявам се да успеем да го реализираме."

"Тези акции са преди всичко позитивни послания от България. И освен, че създават моментен интерес, дългосрочно работят за задържане на вниманието и натрупват любопитство към страната ни, към културата ни. Разбира се, няма как да стане с 1, 2 или 3 кампании. Това е въпрос на дългосрочна политика. Защото, ако сме честни, по ред причини, които упорито трупаме ежедневно, вероятността в чужбина някой настоятелно и много упорито да иска да знае повече за нашата култура, е по-малка от това ние да търсим повод да разкажем за себе си. И смятам това за кауза на Българския културен институт в Париж", каза още Десислава Бинева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари