НА ЖИВО: Първи хапливи коментари в парламента на 9 септември

0
Депутатите започнаха пленарното заседание с урок по история от "Демократична България" с есе за 9-септемврийския преврат
Депутатите започнаха пленарното заседание с урок по история от "Демократична България" с есе за 9-септемврийския преврат

Депутатите започнаха пленарното заседание с урок по история от "Демократична България" с есе за 9-септемврийския преврат.

Деветосептемврийският преврат е насилствено завземане на централната и местната власт в България, организирано от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт и извършено през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година, пише Марица.

В резултат на преврата е свалено създаденото дни по-рано правителство на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт (ОФ), начело с Кимон Георгиев. ОФ завзема властта в България с помощта на поддържащи го формирования на Българската армия, както и с подкрепа на партизаните от прокомунистическата Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА). Страната сключва примирие със Съюзниците и променя геополитическата си ориентация, като започва участие на тяхна страна във Втората световна война. След това важно събитие България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в обществото.

Това изказване породи и първото остро изказване на Александър Симов от БСП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари