На улица "Хан Крум" представиха велоалея срещу еднопосочно движение

1
Двойния празник - Европейски ден без автомобили и Ден на независимостта отбелязаха колоездачите от сдружение Вело-Русе
Двойния празник - Европейски ден без автомобили и Ден на независимостта отбелязаха колоездачите от сдружение Вело-Русе Снимка: Facebook

Двойния празник - Европейски ден без автомобили и Ден на независимостта отбелязаха колоездачите от сдружение Вело-Русе

В затворената за движение улица "Хан Крум" беше представен европейският модел на велоалея срещу еднопосочно движение известен като контрафлоу (contraflow).

Според общият устройствен план на Русе от 2020г. ( а дори и още от 2014) на тази улица трябва да има велосипедна алея и това е един от начините за нейното проектиране. В посока Речна гара велосипедистите се движат редом с автомобилите, а на обратно в южната част на улицата има велолента за срещуположно движение, разрешена само за велосипедисти.” - уточни Ростислав Кандиларов, координатор на Вело-Русе. - “Всъщност, такава велоалея има на същата тази улица малко по-надолу, така че това не е нещо невиждано за русенци, просто на ул. "Славянска" контрафлоу - а свършва в нищото и не продължава към ул. "Константин Иречек", ул. "Хан Крум", ул. "Хан Аспарух", както е според транспортната схема.”

За да работи тази инфраструктура правилно, следва ограничението на скоростта в тази улица да е 30 км/ч и да съществуват т.нар. острови, които да пречат естествено на автомобилистите да ускоряват до високи скорости” - добави Цветан Тиханов, член на УС на сдружението. “ Ние заедно с децата нарисувахме примерната велоалея с тебешири, а забранителните знаци допълнихме с уточнителна табела “Не важи за велосипедисти” подобно на западноевропейските големи градове. Островите на пътя пък са от кашони и отпадъчна растителност, за да загатнат, че това може да са кашпи с цветя, които да правят инфраструктурата, освен по-безопасна и по-красива. За двата часа в които се проведе акцията по “новоизградената” алея дори минаха 8 случайни, несвързани с нас, велосипедиста (включително и деца) очевидно търсещи маршрут за придвижване в посока голямото кръгово. Това само показва, че наистина тук има необходимост от някаква инфраструктура за колоездачи”.

Бистра, активист на сдружението и майка на две деца каза: “Много ученици се придвижват до училище с велосипеди. В района има няколко училища и за децата би било по-безопасно, ако възможно най-скоро бъде изградена велоалея и се обезпечи безопасното им преминаване през центъра. Иначе алтернативата е да ги водим с автомобили, а това пречи на тяхната самостоятелност - ирония е че точно днес, когато честваме Деня на независимостта трябва да помислим за това дали не правим идното поколение всъщност зависимо от собствените ни избори!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Хайде стига
    С тези велосипедисти, които карат велосипедите си по тротоарите и застрашават пешеходците и по улица Александровска, където им хареса и между движещите се хора. Да си карат по обозначените за тях места. Сега капризи, ме знам си къде да бъде велоалеята, че как да е разположена и други щения. Погледнете улиците и града на какво приличат изкопи, прах, кал некачествено асфалтиране след прословутия воден цикъл, мръсотия и какво ли не още. Съберете се да искате нормални условия за каране, а не да се кандиларкате и да се правите на интересни. Цяло чудо е, че сред тях го няма и Ванката еколога и той да се пъчи.
  • 1
    2
    до 1
    Видях я вчера и аз тази ситуация и въпросния дебил от фитнеса, който нещо се репчеше на един колоездач. Такива като тоя трябва да им играе винкела по празната кратуна без много приказки. Но гледайки ситуацията отстрани ми се струва, че конкретно този бабаит скоро ще получи ценен урок.
  • 3
    1
    ЗАКРИВАЙ
    Имаме такава велоалея на ул. Славянска. Вчера поради някаква товаро-разтоварна дейност на фитнеса там, улицата беше заета от спрели автомобили. Това принуждаваше колите да ги заобикалят навлизайки в насрещната велоалея. Та идващите насреща коли за малко не ме прегазиха, а след мен и още няколко велосипедиста. Като по чудо се размина без сериозен инцидент, но пък някакъв "батка" от фитнеса се държеше нагло с велосипедистите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари