На Коледа топло, после сняг и малко студ

10
В нощта срещу събота валежите от дъжд ще се усилват и бързо ще преминават в сняг
В нощта срещу събота валежите от дъжд ще се усилват и бързо ще преминават в сняг

В нощта срещу събота валежите от дъжд ще се усилват и бързо ще преминават в сняг

Синоптичната комисия, на редовното си заседание в петък, честити на своите фенове настъпването на астрономическата зима. В най-дългите нощи на годината, когато би трябвало дърво и камък да се пукат от студ, над страната времето е сравнително меко, а тенденцията в следващите два, три дни е за още малко затопляне.

Преди да дойде снегът.

В сряда, четвъртък и петък, времето остава без особена промяна, постепенно дневните температури ще се повишават, ниската слоеста облачност ще започне да се разкъсва и намалява и на Коледа ще имаме топло за декември време, сухо, без валежи.

На миналото заседание на комисията бе прогнозирано, че снегът ще дойде в петък, на 25 декември, но циклоните не се движат по разписание и този, който ще влоши времето над страната ще пропусне Коледата, за съжаление, и ще дойде на следващия ден - в събота.

Още в петък привечер над западните райони ще започнат превалявания предимно от дъжд, в по-високите планински части от сняг. В нощта срещу събота и в събота те ще се усилват и бързо ще преминават в сняг, като в Предбалкана, по високите западни полета и на много места в Северна България ще започне да се образува снежна покривка. Валежите ще продължат в събота срещу неделя през нощта, като ще обхващат централните и източни райони на страната. Бързо почти навсякъде валежите, там където са от дъжд, ще преминат в сняг. Ще се усложни пътната обстановка особено в планинските части и през старопланинските проходи.

В неделя от запад на изток валежите ще започнат да спират, но по Черноморието, в Добруджа и като цяло в Източна България ще продължат, като на североизток с усилването на североизточния вятър е възможно да има виелици и навявания.

Температурите ще продължат да се понижават и в неделя вече над западните и централните райони ще са около нулата или малко под нулата. В нощта срещу понеделник валежите навсякъде ще спрат, циклонът ще се изтегли на североизток през Черно море към Украйна.

В началото на следващата седмица, там където се е образувала снежна покривка ще е студено, особено сутрин, с температури до минус 5, минус 7 градуса, а през деня температурите ще се повишават до и малко над нулата.

От вторник нататък постепенно отново ще се затопли и снегът ще започне да се топи.

В навечерието на Нова година, нов център на ниско налягане над Средиземно море ще оказва влияние на времето у нас. Температурите относително ще се повишат, снегът ще се стопи, а в Новогодишната нощ от югозапад ще започнат нови превалявания от дъжд, в равнините и от сняг в планините. Новогодишната нощ ще е облачна, очакваните минимални температури ще са над нулата.

В първия и втория ден на новата година ще е облачно ще превалява предимно дъжд, показват към момента средносрочните модели. Това може да се промени, тъй като има повече от седмица дотогова. В по-далечна перспектива отново валежи ще има след шести, седми януари.

Синоптичната комисия следи нивата на язовирите в страната и най-вече на язовир Камчия, който е особено важен за водоснабдяването на големите градове по Черноморието. В него продължава да се влива повече вода, отколкото се ползва и той продължава да се пълни. Вече е над 50 процента от обема си, показва справката на Министерството на околната среда и водите към 21 декември. С очакваните валежи в края на седмицата и началото на януари язовирът ще продължи да се пълни и да получава повече вода, отколкото се използва. Според някои от синоптичните модели, в периода до 5, 6 януари, на места в Източна България, ще паднат до 50 литра на квадратен метър.

Засега е сигурно че ще видим втори декемврийски пристъп на зимата в края на седмицата, следете прогнозите на НИХМ в петък, за да сте наясно кога и къде ще вали най-много, ако ще пътувате бъдете внимателни и подготвени за зимни условия.

В планините, за радост на скиорите, ще се увеличи снежната покривка, а това е добре и за водните запаси, когато през пролетта започне да се топи дебелият сняг в планинските райони. Дано повече вали, за да има вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари