На Коледа: Родители видяха на живо недоносените си деца

0
Родители на недонесени бебета получиха най-ценния подарък за Коледа
Родители на недонесени бебета получиха най-ценния подарък за Коледа Видео: NOVA

Заради пандемията свижданията са забранени

Родители на недонесени бебета получиха най-ценния подарък за Коледа. След месеци на раздяла, те срещнаха децата си за първи път на живо в интензивното отделение. Подаръкът идва лично от лекарите на неонатологията в болницаТокуда”. На Коледа се случват чудеса. Като чудо родителите на Ивелин описаха срещата си с него след повече от 3 месеца раздяла. „Видяхме го, докоснахме го, говорихме му, не спираме да му говорим”, разказва майката Кристина Германова пред NOVA

Ивелин е бебето стояло най-дълго в неонатологията на „Токуда”. Вместо на 25 декември, както е по план той се ражда на 17 септември. Повече от 3 месеца по-рано. „Аз бях 3 дни в болницата и след това ,да, изписаха ме и той продължава до ден днешен да е тук”, споделя Кристина.

Заради пандемията свижданията в болницата са забранени. Благодарение на лекарите родителите получават информация за децата си всеки ден, виждат се и през телефон, но не е достатъчно. „Чувството е неописуемо, то няма как да се обясни. Чувстваш се празен, сринат. Добре, че са лекарите да ни дават кураж, сила и надежда, да ни подкрепят”, категорична е майката.

Същите тези лекари са най-съпричастни с болката на родителите. „Изключително трудно е за семействата. От една страна огромна е болката, че детенцето им има нужда от някаква специализиран медицинска грижа, Самото обстоятелство, че не могат предвид пандемичната обстановка да идват да ги виждат - усилва двойно тяхната болка и тревожност”, категорична е д-р Василена Александрова, неонатолог.

Затова на Коледа решават да подарят макар и глътка спокойствие и любов на 22 семейства, колкото са децата в неонатологията. Така Кристиян среща братчето си за първи път. Досега го е виждал само през екрана на телефона.

Аз си го познавам. Казва се Ивелин, но знам, че само понякога се сърди. Според мен. Точно не знам защо се сърди, обаче според мен нещо го боли корема и за това или защото може понякога да му се ходи до тоалетна”, разказва Кристиян.

Той вече е готов да посрещне братчето си Ивелин у дома. „Да си играем, да пея песни и да му чета книжки”.

И лекарите обещават, че скоро това ще се случи. Засега обаче семейството взима само коледната играчка на малкия Ивелин. Тя му е първа- подарък от лекарите в отделението. Такива са подготвили за всяко едно дете в неонатологията. А те ще чакат до елхата вкъщи най-малките да влязат у дома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари