На какво е способна ежедневната консумация на кисело мляко?

0
На какво е способна ежедневната консумация на кисело мляко?
Снимка: zdrave.log.bg

Киселото мляко е едно от нещата, с които се гордеем и смятаме, че изготвяме най-добре в световен мащаб. Освен, че се гордеем с него, обичаме и да го консумираме.

Сутрин, обед, вечер. С вафли, със захар, с баница, след могъщ запой. За здраве...

За последното обаче, очаквано или не, няма как да сме напълно сигурни.

Именно с това се занимава адски пространственият материал на Kulinar.bg. А именно, какво е влиянието на киселото мляко за организма ни, как ни се отразява честата му консумация и до какви катаклизми може да доведе тя.

След като разбулихме мита, че всички ферментирали продукти съдържат пробиотици, е време да хвърлим малко повече светлина върху "здравословния ореол" на култовите "добри" бактерии в храната.

Това осветяване ще се случи с помощта на фенерчето на науката, защото тя е единственият познат на човека начин за намирането на обективни и безпристрастни отговори на въпросите във връзка със здравето, а и не само. Ето защо, до всяко едно твърдение в настоящата статия, ще откриете цифричка, която води към подкрепящата го научна публикация.

Въпреки повсеместното убеждение, че консумацията на ферментирали храни е в състояние да излекува абсолютно всички болести - от пърхот, през псориазис, до рак, повечето изследвания се фокусират върху положителното въздействие на пробиотиците върху чревното здраве и имунитета1.

Важно е още в самото начало да отбележим, че много статии в интернет говорят за ползите от ферментиралите храни, но всъщност се позовават на изследвания на пробиотични хранителни добавки. Това е същото като да кажеш, че чаша мляко с капка кафе в нея има стимулиращия ефект на 600 милиграма кофеин (еквивалента на 5 чаши еспресо). С други думи, силно преувеличено е.

Чревно здраве. Все повече проучвания показват, че чревната флора оказва значително влияние върху здравето на червата и риска от развитие на чревни разстройства. Пациенти с болест на Крон и язвен колит често свидетелстват за подобрени симптоми след консумацията на млечнокисели продукти2, но засега няма категорична информация по въпроса.

Имунитет. Този въпрос се разглежда от науката сравнително отскоро, но засега данните от изследванията, проведени ин витро, върху животни и хора, са обещаващи. Едно малко изследване демонстрира, че ежедневната консумация на кисело мляко от жени в рамките на две седмици може да подобри показателите на имунитета3. Що се отнася до същинската заболеваемост, експерименти с възрастни показват, че само четвърт чаша кисело мляко на ден може да намали риска от настинка4.

Кръвно налягане. Един скорошен метаанализ открива, че консумацията на млечнокисели продукти (кисело мляко и кефир) се асоциира с намалено кръвно налягане при хора с хипертензия5.

Систематичен анализ на Cochrane от предходната година не открива убедителни данни в полза на кефира (мляко, ферментирано от небезизвестната тибетска гъба)6, но в България така или иначе киселото мляко е на по-голяма почит.

Хранителна стойност. За някои от вас може би ще е изненада, че някои от хранителните вещества в тялото (като витамин К, например) се произвеждат от чревната флора. Нещо повече - ферментацията е в състояние да увеличи биологичната наличност на витамини в някои храни.

Едно малко изследване установява, че дневният прием на половин кофичка (200 грама) кисело мляко от жени в рамките на две седмици успешно увеличава нивата им на витамини В1 и В27.

Рак. Кохортно изследване на над 45 000 души в продължение на 12 години свързва по-високия прием на кисело мляко със значително по-нисък риск от колоректален рак8.

Адекватната консумация на млечни продукти с акцент върху млечнокиселите изделия се асоциира и с намален риск от рак на пикочния мехур, гърдата и дебелото черво9.

Завишеният прием на ферментирали соеви продукти, от друга страна, се свързва с по-голям риск от рак на стомаха 10 и рак на простатата 11.

По отношение на рака трябва да се изтъкне, че става дума за проследяващи изследвания, чиито резултати често могат да бъдат повлияни от фактори, които учените са пропуснали да вземат предвид. С други думи, техните открития нямат силна доказателствена сила, а са интересни по-скоро за формирането на хипотези в науката.

В заключение, ако искате да се възползвате от предполагаемите ползи от нашумелите ферментирали суперхрани, няма нужда да се хвърляте на нови и екзотични продукти като нато, темпех, комбуча, кимчи и т.н. Достатъчно е да заложите на умерения прием на истинско кисело мляко и сте готови.

А случи ли се така, че някъде да срещнете твърдение за нов и нечуван досега продукт, който лекува всички познати и непознати на медицината болести, не се колебайте да поискате да видите резултатите от неговото изследване в контролирани условия така, както ние сме ги изложили по-долу.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари