Ползи за здравето от консумацията на смокини

0
Смокините, както сушени, така и пресни, са чудесен източник на фибри и са пълни с витамини и минерали
Смокините, както сушени, така и пресни, са чудесен източник на фибри и са пълни с витамини и минерали

Смокините, както сушени, така и пресни, са чудесен източник на фибри и са пълни с витамини и минерали

Смокините са плодовете на фикусовото дърво, което е част от семейството на черниците. Имат уникален, сладък вкус, мека и дъвчаща текстура и са пълни с леко хрупкави ядливи семена. Пресните смокини са деликатни и нетрайни, така че често се сушат, за да се консервират. Така се получават сладки и питателни сушени плодове, които могат да се консумират през цялата година.

Има множество разновидности на смокинята, всички от които се различават по цвят и текстура. Уникалната им характеристика е малък отвор, подобен на пъпка, наречен остиол на върха, който помага на плода да се развие. Тяхната естествена сладост означава, че преди дните на рафинираните захари те често са били използвани като подсладител, споделя Actualno.

Хранителни ползи

Порция от 30 г сушени смокини осигурява:

  • 68kcal
  • 1,1 g протеин
  • 0,5 g мазнини
  • 15,9 g въглехидрати
  • 3g фибри
  • 291 mg калий
  • 75 mg калций
  • 24 mg магнезий
  • 1,26 mg желязо
  • Топ 5 ползи за здравето

1. Насърчава здравето на храносмилането

Смокините често се препоръчват за подхранване и тонизиране на червата, те действат като естествено слабително средство поради високото си съдържание на фибри. Фибрите, които те осигуряват, също имат пребиотични свойства, подхранват чревните бактерии и насърчават здравословна чревна среда, което в резултат подобрява здравето на храносмилането.

2. Богати са на антиоксиданти

Смокините, особено зрелите, са богати на защитни растителни съединения, наречени полифеноли. Тези съединения имат защитни антиоксидантни свойства, което означава, че те помагат да се предотврати взаимодействието на кислорода с други химикали и причиняването на увреждане на клетките и тъканите, като по този начин те са ключови за управлението на окисляването.

3. Помагат за поддържане на здравословно кръвно налягане

Много от нас консумират твърде много натрий (сол), който се съдържа в преработените храни. Високият прием на натрий може да доведе до недостиг на калий и този дисбаланс може да доведе до високо кръвно налягане (хипертония). Диета, богата на плодове и зеленчуци, включително пресни смокини, естествено повишава нивата на калий и следователно се насърчава да помага за контролиране на кръвното налягане.

Проучване, изследващо специфичните ефекти на екстракта от смокиня при животни, показва намаляване на кръвното налягане както при нормални, така и при хипертонични показания.

4. Може да поддържа здравето на костите

Смокините са добър източник на полезни за костите минерали, включително калций, магнезий и фосфор. Смокините са особено богати на калций, като някои проучвания сочат, че съдържат 3,2 пъти повече от другите плодове.

Като добър източник на калий може да помогне за противодействие на отделянето на калций с урината, причинено от диета с високо съдържание на сол. Това от своя страна помага да се запази калцият в костите и като резултат може да намали риска от остеопороза.

5. Може да подобри качеството на диетата и да подпомогне управлението на теглото

С естествено високо съдържание на диетични фибри и пълни с витамини и минерали, смокините могат да бъдат полезна хранителна добавка за подобряване на хранителната плътност на вашата диета и на свой ред да помогнат при управлението на теглото. Храните с високо съдържание на фибри осигуряват усещане за ситост и могат да намалят глада и апетита, докато основните хранителни вещества подобряват управлението на кръвта.

Безопасни ли са смокините за всички

Ако имате алергия към прашец от бреза, може да изпитате кръстосана реакция към определени плодове, включително смокини. Смокиновите дървета също съдържат естествен латекс, към който някои хора имат алергия.

Ако сте били посъветвани да следвате диета с ниско съдържание на оксалати, трябва да сте наясно, че смокините съдържат високо ниво на оксалати. Те също са богати на витамин К, така че ако ви предписват лекарства за разреждане на кръвта, трябва да поддържате приема си на смокини, както и на други храни, богати на витамин К, последователни всеки ден.

Не всички хора се чувстват комфортно да ядат смокини. Например, веганите може да избягват да ядат смокини, защото някои сортове се опрашват от оси, които умират по време на процеса на опрашване. Търговските смокини се отглеждат без опрашване с оси и следователно трябва да бъдат приемливи.

Ако смокините са нови за вас, наслаждавайте им се умерено, защото големи количества могат да имат слабителен ефект.

Ако приемате предписани лекарства, винаги се консултирайте с вашия личен лекар или регистриран диетолог, преди да направите каквито и да било промени в диетата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари