Киселото зеле подсилва имунитета и помага да свалим килограми

0
Ето още четири ползи от консумацията му
Ето още четири ползи от консумацията му

Ето още четири ползи от консумацията му

Прясното зеле е много полезно за организма, но ферментиралото кисело зеле носи много повече положителни резултати за здравето. Въпреки, че се консумира главно по време на Коледните празници, можем да го имаме предвид като полезен хранителен продукт за цялата зима. Използва се най-често за приготвянето на зелеви сарми и задушено с месо, но може да се консумира и като салата.

6 ползи от консумацията на кисело зеле:

1. Помага за отслабването

Киселото зеле е много богато на фибри, а калории почти няма. В 50 грама порция кисело зеле има 4 калории, 0,6 г протеин, 0 г мазнини, 0,6 г въглехидрати, 1,5 г фибри. Консумацията му ни помага да не изпитваме глад задълго време през деня и да намалим количеството на приетата храна. Освен това киселото зеле съдържа ензими, които помагат по-лесно да смиламе храната и да не се натоварва работата на стомаха и червата, а и по този начин усвояваме повече от хранителните му вещества, споделят от Puls.bg.

2. Киселото зеле е естествен пробиотик

При проучване е установено, че при консумацията на пастьоризирано или непастьоризирано кисело зеле подобрява състоянието при страдащи от раздразнени черва. При консумация на непастьоризирано кисело зеле се установява и подобряване на чревната микрофлора, това означава, че потиска активността на патогенните бактерии и развитието на гастрити и язва, но и ни зарежда с по-добър имунитет и повече здраве.

3. Подслива имунитета

Освен, че ни дава естествени пробиотици, то съдържа желязо и витамин С, които повишават имунната система и ни предпазват от инфекции.

4. Подобрява настроението

Някои пробиотични бактерии, които са в състава на киселото зеле, като Лактобацилус Хелветикус и бифидобактерии, както и наличието на цинк и магнезий в него, допринасят за справянето със симптомите на тревожност и депресия.

5. Има антираков ефект

Някои бактерии, съдържащи се в киселото зеле, отделят коригирана линолова киселина, а проучвания показват, че тази киселина предпазва от появата на рак и развитието на атеросклероза.

6. Помага за работата на сърцето

Пробиотиците в киселото зеле регулират нивата на холестерола. То е богато и на витамин К2 и калий. Витамин К2 предотвратява натрупването на калциеви отлагания в артериите, а калият понижава кръвното налягане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари