МЗ алармира: Дезинфектантите не се пият и не лекуват

0
Здравното министерство сезира МВР: Българи "лекуват" Ковид-19 с дезинфектант с хлорен диоксид
Здравното министерство сезира МВР: Българи "лекуват" Ковид-19 с дезинфектант с хлорен диоксид Снимка: БГНЕС

МЗ сезира МВР: Българи "лекуват" Ковид-19 с дезинфектант с хлорен диоксид

Министерството на здравеопазването сезира органите на МВР във връзка с получена във ведомството информация за употреба на „дезинфектант с хлорен диоксид“ като средство за унищожаване на „всички вируси и патогени“ и „с цел лечение на различни по характер заболявания“, в т.ч. и Covid-19.

Приемът/консумацията на дезинфектант с хлорен диоксид с лечебна цел крие сериозен риск от увреждане на човешкото здраве, предупреждават от здравното министерство.

Дезинфектантите (биоциди) обхващат различни класове продукти за специфична употреба, напр. за дезинфекция на ръце, на повърхности, на питейна вода, на вода в плувни басейни и т.н. Дезинфектантите не са лекарствени продукти, не са предназначени за лечение и не лекуват! Те не се използват за вътрешна употреба!

Всички биоциди подлежат на разрешителен режим и се пускат на пазара, когато за тях има издадено разрешение по ред, определен в националното и европейско законодателство в тази област. Преди да се пуснат на пазара подлежат на задължителна токсикологична и екотоксикологична оценка. Разрешенията се издават за конкретна област на приложение, за която предварително е извършена оценка на риска.

Информация за разрешените области на приложение за всеки биоцид е публикувана в регистъра на разрешените биоцидни продукти на сайта на Министерство на здравеопазването .

Задължително условие, с цел защита на човешкото здраве, е придружаващата всеки биоцид информация (етикет, брошури, листовки, рекламни материали и др., в т.ч. придружаващата информация към биоцидите, предлагани за продажба от разстояние) и описанието за употребата му да съответстват на условията в издаденото разрешение. Противното е предпоставка за сериозно увреждане на човешкото здраве поради неправилна употреба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Хахахаха
    Простите антиваксъри ги пият. Кой знае, сигурно си мият ръцете с ваксините щото тея страшни експериментални течности не може да не избиват бацили. Деба оръфляците прости.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари