Здравното министерство обмисля нови правила при заболяване с Ковид-19

0
Здравното министерство обмисля нови правила при заболяване с Ковид-19
Видео: bTV

Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни

Здравните власти предлагат нови правила при заболяване с COVID-19 - инфектираните да се изолират в домашни условия до 14 дни по преценка на лекар, a контактните да са под медицинско наблюдение за 10 дни.

Разписани са и мерките при случай на коронавирус в училище или в детската градина. При възникнала инфекция - паралелката или групата остава под карантина за 10 дни, като през този период при тях не се допускат деца, които не са били контактни, освен ако не са преболедували или ваксинирани до 90 дни по-рано, информира bTV.

Коронавирусът този сезон застига и семейството на Десислава Васева.

"Температура, болки в гърлото, главоболие, кашлица. След това се разболя и бебето. Като проблемът който констатирахме е, че той отказа да се храни за над 24 часа", разказа тя.

Семейството има и по-малко дете, което спират от градина веднага, щом разбират, че са с COVID-19. Майката казва, че би постъпила така винаги, макар че карантината не е задължителна.

"Аз мисля, че изолацията при COVID-19 и при положителен тест, за който човекът знае, е задължителна. Болестта все още протича доста тежко", каза тя.

Това е правилният подход, казват лекари. Дневно в практиката на личният лекар Йордан Христов има поне по един или двама пациенти с COVID-19.

"На хората, които са с COVID-19 им препоръчваме да са вкъщи между 5 и 7 дни според тежестта на заболяването. Все пак това е зараза. За контактните моето мнение е, че до 3 дни е достатъчно, тъй като вече до 2-3 ден, ако човекът е заразен биха се развили първите симптоми", обясни д-р Христов.

Д-р Христов казва, че при пациенти с проблеми с имунната система или белодробни заболявания възстановяването е по-дълго.

От здравното министерство посочват подобни съображения за определения от тях срок.

"Личният пример и това да предпазиш най-близките си е основата, която трябва да е свързана с тази карантина", смята д-р Христов.

Лекарят допълва, че особено важно е хора с грипоподобни оплаквания да не общуват с малки деца, възрастни хора, както и други, които са в риск от тежко протичане на заразата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    От мен едно голямо:
    Да ви еба майката мръсна, как пък един политик или лекар не умря ВКЪЩИ от КОВИД?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари