МВР арестува мъж за всяване на паника в Пловдив

1
Вътрешният министър обяви, че ведомството следи 400 души под карантина и вече имало 7 разследвания за нарушаването й
Вътрешният министър обяви, че ведомството следи 400 души под карантина и вече имало 7 разследвания за нарушаването й Видео: bTV

ДАНС и МВР са задържали в Пловдив мъж по обвинение, че е всявал паника като е разпространявал в интернет невярната информация, че в учебно заведение в града има сто души, заразени с коронавируса, а ръководството на учебното заведение криело това.

Това обяви пред bTV министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той определи случая като подривна дейност и мимоходом обяви, че в лицето било намерено и малко количество наркотични вещества. Министърът предупреди, че МВР следи ситуацията с коронавируса и онлайн, и офлайн.

Над 400 души са под карантина в цялата страна, като за проверката на спазването им е наложена пълна мобилизация на МВР за проверки, които стават през телефон, и на място в домовете на хората, добави Маринов и призова всички да спазват правилата, защото санкциите са много тежки.

Той съобщи, че вече са образувани 7 досъдебни производства за нарушаване на карантината. Едни са с положителна проба, други са пристигнали от рискови дестинации. Пет от разследванията са в София, а другите две са срещу един човек в Монтанско и друг във Варна, допълни Маринов.

Карантината е в домовете им, няма как да ги задържаме и изпращаме по арестите. Полицаите, които извършват тези проверки, имат защитни облекла и маски, а тези служители на МВР, които работят в заразена среда, имат и защитни костюми, увери министърът на вътрешните работи.

Призовавам гражданите да ни сигнализират, когато видят гражданин, който е под карантина, а се разхожда навън, уточни министърът. Мисля, че хората разбраха, че случващото се е извънредно, и трябват извънредни мерки, добави още той.

На въпрос дали трябва да бъдат въведени и по-сериозни мерки, както предложи началникът на ВМА ген. Мутафчийски, Маринов отговори, че опасността е реална, въпреки че хората не я осъзнават. „След изказването на ген. Мутафчийски в събота вечер, хората явно разбраха сериозността на положението, и излизат по-малко, а и не задръстват супермаркетите, защото храна има“. 

В ежедневна комуникация сме със собствениците на големите хранителни магазини, както и с министъра на икономиката, като с тях следим дали има напрежение пред хранителните магазини, затова там има патрулки и те няма да бъдат изтеглени, съобщи Маринов.

В ромските махали, известни с големите си сватби, мерките на карантината се спазват с по-голям контрол, допълни министърът. Маринов призова хората да мислят рационално и да не отварят вратата на апартамента си на хора, които искат да го дезинфекцират, защото това е измама.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари