МВР върна на Анкара турски гражданин, потърсил политическо убежище у нас

1
Съпартииците му определиха действията на българското правителство като „международно пиратство“
Съпартииците му определиха действията на българското правителство като „международно пиратство“ Видео: bTV

Нов случай на предаден от МВР турски гражданин.

Той е върнат на Анкара, след като е излежал 9-месечна присъда в наш затвор за незаконно влизане в България.

В родината си той е бил политик и кандидат-кмет в кюрдски град, обяснява bTV.

Съпартииците му определиха действията на българското правителство като „международно пиратство“. Петър Нанев разказва.

Това е Селахатин Юрюн. В края на миналата година търси политическо убежище у нас. Това става няколко месеца след местния вот в Турция, на който се е явил като кандидат за кмет на градчето Шърнак-Улудере.

Шърнак е размирен район, където често турските власти влизат в сблъсъци с бунтуващи се кюрди. Юрюн е член на прокюрдската и опозиционна Демократическа партия на народите.

У нас молбата на Юрюм за закрила е отхвърлена от Държавната агенция за бежанците.

„От датата на влизането в сила на решениетолицето вече не е в производство за международна закрила и не се ползва с правата на търсещ международназакриласред които и правото да пребивава на територията на съответната държава“казват от Държавната агенция за бежанците.

Турският гражданин обжалва решението пред съда, който определя, че жалбата е редовна и допустима.

Но 11 дни преди да се проведе заседанието на административния съд, насрочено за 29 септември - МВР връща Юрюн в Турция, прилагайки Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

Питаме МВР защо:

„От извършените проверки в информационните масивиза лицето е установеноче е с отказан статут на бежанец.За евентуално висящо дело не сме уведомени нито от негонито от негов защитник.

Това изявление показа, че тази държава и правителство са тотално банкрутирали. Нещо, в което е замесено Министерството на правосъдието, а Министерството на вътрешните работи да не е наясно, това е като виц“.

Думите са на Хишар Узсой - депутат в турския парламент и член на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

"Това е тотално незаконен случай на международно пиратство. Българските власти се държат като гангстери“, допълни Хишар Узсой.

Казва ни, че съпартиецът му Юрюн е вече в затвора в Одрин.

Властите в България мислят, че са над закона. (...) Не знам какви мръсни сделки имат с президента Ердоган, но цената не трябва да бъде плащана от вече пожертваните кюрди“, каза още Хишар Узсой.

bTV попита Министерския съвет дали прави подобни услуги на президента Ердоган? Помолихме представител на правителството да отговори пред камера, но получихме писмена позиция:

„Българскатадържаваспазвапринципитеинормитенамеждународнотоправо.Българскотоправителствонеправиуслугиначуждиправителстваилидържавниглави“.

Потърсихме мнение и от екипа на oмбудсманa:

Практиката на съда посочва, че държавите са свободни да контролират влизането, престоя и депортирането на чужденци, но те са задължени да не ги депортират в държави, в които съществува риск от малтретиране“, заяви Свилена Игнатова.

Преди дни германското авторитетно списание "Шпигел" публикува разследване с твърдение, че премиерът Бойко Борисов и бившият главен прокурор Сотир Цацаров са нарушили международни конвенции, за да помогнат на Турция да преследва опоненти на президента Ердоган. Изданието изнесе нови данни по казуса с Абдула Бююк от 2016 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари