МВР ще продължи да се самообгазява!

0
Подготовката на полицаите да се справят със сложни ситуации е под всякаква критика и това допълнително нагнетява напрежението
Подготовката на полицаите да се справят със сложни ситуации е под всякаква критика и това допълнително нагнетява напрежението Снимка: btvnovinite.bg / архив

Какво е общото между самообгазяването на полицаи пред сградата на Министерския съвет, провала на МВР при овладяването на ситуацията с масовите протести срещу ромите в Габрово и пострадалите при опит да овладеят битови конфликти в Куклен и Шумен униформени? Въпросът може да звучи странно, но отговорът е повече от ясен - абсолютната неподготвеност на полицаите да се справят в подобни ситуации. 

Още докато течаха комичните кадри от Ларгото в центъра на София, в които полицаи се превиваха след злощастния опит на техен колега да използва лютив спрей срещу демонстранти, и журналисти, и експерти алармираха, че има нещо гнило в МВР.

На видеото с куриозната случка ясно се виждаше, че протестиращите са малко, а полицаите - много, и на практика нищо не налага използването на лютивия спрей. Вижда се и как протестиращи и случайно минаващи хора помагат на пострадалите с мокри кърпички и вода. Всъщност най-ясно описва ситуацията човекът, чийто глас се чува зад кадър - "Олеле, майко", пише Александър Александров за вестник СЕГА

По стар обичай първоначално от МВР обявиха само, че пострадали или арестувани няма. Трима души били прегледани в ИСУЛ, след като се оплакали от парене в очите, и били освободени.

Съвсем логично възниква въпросът какво би се случило, ако протестът беше наистина сериозен, а демонстрантите - хиляди и агресивно настроени? "Ситуацията показва, че полицаите изобщо не са обучени за борба с масовите безредици", коментира експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР проф. Николай Радулов. "Къде им бяха противогазите, каските, очилата. Ами ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски", обяснява той. Според него спреят е използван без видима причина, тъй като той е средство, което е позволено само при масови безредици, каквито в случая очевидно няма. Радулов отбеляза, че в случая е важно да се разбере кой точно е разпоредил на полицаите да използват спрей.

Коментарът на Радулов беше един от най-сдържаните. Социалните мрежи и чуждите медии с основание взеха на подбив самообгазилите се полицаи и това принуди МВР да даде още някакви обяснения за случката. Те обаче бяха толкова нелепи, че само наляха масло в огъня. Така се оказа, че сред основните причини за ситуацията е местоположението на сградата на правителството, както и течението и бързо променящите се атмосферни условия в района. Освен това с използването на спрея МВР спасявало живота и здравето на няколко протестиращи. Според полицейската версия на място е имало около 250 протестиращи. В един момент те започнали да броят от "10 надолу", като част от тях натиснали и преместили полицейски автомобил. Четирима от протестиращите били притиснати от другите участници към огражденията и дори в доклада било записано, че откъм тях се чуло "изхъркване". Затова и полицай се опитал да предотврати по-нататъшно притискане от тълпата и пръснал със спрея - за да спаси живота на хората. После дойде "успокоението", че полицаите били обучени как се работи със спрея и дори го тествали върху себе си, преди да го приложат срещу гражданите?!?!

Истината е далеч по-простичка - полицаите не знаят как да се справят с подобни ситуации.

Това се видя още по-ясно няколко седмици по-късно в Габрово, където имаше спонтанни протести заради трима биячи на работник в местен магазин, които бяха пуснати на свобода, вместо да бъдат задържани за постоянно и да бъдат бързо осъдени. Полицията още от самото начало подцени ситуацията, а след като напрежението ескалира, тя стана напълно безпомощна. Тълпи от хора буквално си правеха каквото поискат в града и очевидно нямаха никакви проблеми да влязат в която и да е държавна или частна сграда. Само по чудо не се стигна до по-сериозни инциденти. 

На този фон силовият вицепремиер Красимир Каракачанов и шефовете на МВР решиха да похвалят полицията и да прехвърлят отговорността на местната власт. "Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората протестират срещу едно криминално престъпление. Ексцесиите са от малко по-късно през нощта. Полицията в такива ситуации винаги си върши работата. Няма данни за политическо вмешателство", обяви вицепремиерът.

Каракачанов обаче влезе в противоречие с премиера

Бойко Борисов, който очевидно имаше друго виждане за ситуацията. Борисов от Брюксел обясни как лично той е пратил жандармерията в Габрово,а после от Дубровник поиска оставката на шефа на Областната дирекция на МВР. "Оставката или поемането на отговорност на този директор трябва да е факт веднага щом си дойде министърът. Защото месеци наред са допуснати в обществения ред да се движат такива групи, както ми докладват и чувам, да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града. Това е ролята на полицията - да не го допусне. Нито едните, нито другите трябва да се заиграват с тези страхове. Полицията къде е? Да са ми докладвали, да изпратя още 100-200-300 полицаи, със стотици милиони повече дадохме за възнаграждения в МВР", разлюти се премиерът.

След тази тирада ръководството на МВР запя нова песен - зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов бойко обяви, че по негова оценка имало забавяне на полицията и по тази причина искал да бъде направен и анализ на всички действия, които са били предприети от ръководството на ОД на МВР-Габрово. Веднага след него и председателят на парламентарната вътрешна комисия Пламен Нунев в прав текст нападна МВР: "Как се процедира при такива случаи? Посещава се веднага местопроизшествието след получения сигнал, установяват се извършителите, задържат се за 24 часа. Стартира бързото полицейско производство и по възможност, ако могат да бъдат осъдени веднага, щеше да бъде нормална обстановката".

Отчайващата ситуация в полицията личи при по-скромни инциденти с шумна музика или бой в ромските квартали.

По принцип полицията рядко се намесва при подобни сигнали, а когато го направи, се стига до пострадали и от двете страни. Така при опит да въведат ред най-напред в Куклен, а след това и в Шумен пострадаха полицаи, а патрулка беше потрошена. Арестуваните на свой ред се оплакаха от полицейско насилие.

Това даде повод на ВМРО да излезе с декларация, че инцидентите показвали нуждата спешно да се приеме концепцията на вицепремиера Красимир Каракачанов за ромите. В нея, наред с мерките за ограничаване на раждаемостта и спирането на помощи при непосещаване на училище, по отношение на борбата с престъпността се предвижда създаването на доброволни отряди към МВР с цел охрана на обществения ред и особено защитата на живота и имуществото на лицата, живеещи в по-малки населени места, и разширяването на обхвата на неизбежната отбрана. Каракачанов иска да се създаде специално производство за незабавно налагане и изпълнение на наказание за извършени правонарушения и въвеждане на нов вид административна санкция "задържане под стража в структура на МВР". 

Освен че са доста спорни, въпросните мерки по никакъв начин не засягат подготовката на полицаите да се справят с трудни ситуации и дори да бъдат въведени, те едва ли биха променили нещо съществено. Доказателство за това е и начинът, по който МВР подхожда към ръководните си кадри по места - на мястото на подалия оставка директор на габровската дирекция на МВР бе изпратен досегашният шеф на столичната Охранителна полиция. Същият, който се опита да оправдае действията на полицаите, които се самообгазиха. За каква промяна говорим изобщо?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари