МВР само регистрира катастрофите

2
Време е да разтурим МВР-то. То се превърнало в погребална агенция
Време е да разтурим МВР-то. То се превърнало в погребална агенция

Новините от последните 24 часа показват безумието, което е властва по българските пътища.

Дете беше прегазено на паркинг в Морската градина на Варна. Един човек загина в катастрофа на пътя Велико Търново - Русе. Пиян полицейски шеф буйства в центъра на София, а от МВР планират да закупят супермощни джипове, за да ловят джигитите по пътищата.

Това са новините от последните 24 часа, които показват безумието, което е властва по българските пътища. Над 60 души са загинали във войната по пътищата ни само за месец юни.

Лично вътрешният министър Младен Маринов обяви новината, че нови мощни джипове ще ловят джигитите по магистралите. Той участва в събота в международна кръгла маса на тема “Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система”, пише Венцислав Михайлов във Факти.бг.

Само за последната половин година се появиха две структури, които амбициозно обявиха, че ще се борят с катастрофите.

На 20 февруари 2019 г. Малина Крумова оглави Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". На 29 юни, обявен от правителството за Ден на безопасността на движението по пътищата, тя обяви, че подопечната ѝ структура ще прави интерактивна карта на местата с най-много катастрофи.

Тези „черни точки“ по родните ни пътища са известни отдавна. Изглежда обаче, че МВР няма воля да изкара полицаите и реално да контролират как се спазват правилата за движение. Пътна полиция получи противоречиви права. Вместо да се поставят стационарни камери на местата с най-много катастрофи, то катаджиите получиха права на воля да се правят на папараци и да снимат нарушителите.

Събираемостта на глобите обаче продължава да е проблем, признават от вътрешното министерство.

Вместо да разреши този проблем. Вътрешният министър е готов да изкара на пътя цивилни коли, които да снимат нарушителите. Каква е ползата, ако заснемат джигит да лети с 240 км/ч и след две преки той прегази дете на пешеходна пътека? Много са примерите от новините за убийците по пътя, които продължават да правят нови нарушения, дори и когато им е отнета книжката.

В разгара на войната на пътя вътрешният министър Младен Маринов реши да създаде нова структура. На заседанието си от 26 юни Министерският съвет създаде Национален координационен център за безопасно движение по пътищата във връзка със зачестилите инциденти през последните седмици.

Новата структура трябва да заработи през следващите месеци. Центърът ще бъде разположен в сградата на Министерството на вътрешните работи и денонощно ще реагира на сигнали за усложнена пътна обстановка и лоши метеорологични условия, затруднено или блокирано движение.

Функциите на новата административна структура обаче са в правомощията на всеки полицаи. Ако имахме съвестни служители на реда, то всяка кризисна ситуация щеше да бъде докладвана нагоре по веригата и щяха да се вземат адекватните мерки. Продължаващата война по пътищата ни показва, че голяма част от служителите на МВР работят по максимата ден да мине, друг да дойде или предпочитат да скатават финикийски знаци в собствения си джоб.

Редовни са репортажите по медиите за междуградски пътища, които са осеяни с кратери, но не са затворени от КАТ като опасни за движение.

Пътната полиция спестява поне по 100 глоби на ден на Пътната агенция.

Това повтаря от седмици по медиите председателят на УС на Института за пътна безопасност инж. Богдан Милчев.

Народната поговорка казва – Гарван гарвану око не вади.

Пътна полиция при катастрофа почти винаги прехвърля вината на шофьора, но не и на състоянието на пътищата. По тази причина е нормално и министърът на регионалното министерство Петя Аврамова да казва, че 96% от катастрофите са по вина на шофьорите.

Всеки, който се е прибирал в неделя към София по магистрала „Хемус“, е попадал в истински ад! Лоша организация на движението и никакви полицаи, които да регулират трафика. Дори и да има полицаи, те предпочитат да си седят в патрулката.

Защо всеки български джигит, след като стъпи в Гърция става най-примерния водач. Отговорът е прост! Гръцкият полицай те спира, посочва ти члена и отнасяш глобата. Спреш на плажа или зелена площ – пак глоба.

Корупцията под вида на подкуп за катаджията не е най-големият проблем. По-големият е липсата на справедливост.

Тя не се изгражда със създаването на нови структури с гръмки наименования, а с политическа воля за анализ на проблема.

Ако перифразираме един стар виц, то правителството такава война на катастрофите по пътищата е обявило, че жив и здрав шофьор няма да остане.

Време е да разтурим МВР-то. То се превърнало в погребална агенция.

Регистрира катастрофите и убитите в тях, без да ги предотвратява. Да аутсорснем функциите му на гръцката полиция. Поне политиците в Атина са доказали, че могат да се справят с катастрофите.

Другата надежда е в нас – шофьорите! Да снимаме нарушителите и да притискаме КАТ да си върши работата.

Да отказваме да даваме на спрелия ни полицай подкуп. Всеки лев като рушвет, утре може да е виновен за смъртта на син, дъщеря, родител или близък.

Корупцията убива! Да спрем с PR акциите на МВР!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари