МВР - Русе се закани на абитуриентите: Ще бъдем безкомпромисни!

5
Близо 40 шофьори и пътници ще бъдат анкционирани
Близо 40 шофьори и пътници ще бъдат анкционирани Снимка: МВР

Пътна полиция: Приповдигнатото настроение и празнични поводи не са оправдание за извършване на нарушения и създаване на неудобства за останалите участници в пътното движение

Близо 40 водачи и пътници ще бъдат санкционирани за нарушения на Закона за движение по пътищата по улиците в Русенско през последните дни, след като зачестиха „традиционните шествия и дрифтове“, свързани със завършването на зрелостниците и наближаващите абитуриентски балове.

Част от санкциите са в резултат на ежедневната дейност на полицейските екипи, друга част са по повод подадени сигнали от възмутени граждани на тел. 112 и в поделенията на ОДМВР-Русе, а една съществена част, благодарение на успешната съвместна дейност на полицията с общинския отдел „Видеонаблюдение и общинска кабелна мрежа“.

Това заяви през журналисти днес началникът на сектор "Пътна полиция" - Русе - гл. инспектор Михаил Манов.

Основните нарушения, които контролните органи санкционират са:

- управление на МПС с превишена скорост;

- неправилно превозване на пътници (показване през прозорците или люковете; сядане върху рамките на вратите на автомобилите; изправяне от седалките на мотоциклетите без използване на опора; возене на повече пътници от броя на местата за сядане; неизползване на обезопасителен колан/каска);

- извършване на демонстративни и опасни маневри, при които неправилно превозваните пътници са застрашени от нараняване;

- отнемане на предимство на други участници в движението по пътищата;

- преминаване на червен сигнал на светофара;

- подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението по пътищата, главно към пешеходците;

- управление на МПС от неправоспособни водачи;

- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози

Най-често наблюдаваните нарушения са визирани в чл.132, т.2 от ЗДвП-относно водачите на МПС и чл.137, т.1 от ЗДвП- относно пътниците.

За миналата година по време на абитуриентските тържества са били констатирани и санкционирани повече от 80 такива нарушения.

Главен инспектор Манов поясни, че тази година голяма част от нарушенията се констатират основно чрез системата за видеонаблюдение на територията на гр. Русе. След преглед на видеоматериалите се извършват справки относно собствеността на заснетите МПС, след което собствениците им се призовавани в сектор „Пътна полиция", където да декларират кой е управлявал автомобила и кои са били возещите се в него. Срещу извършилите на конкретните нарушения се вземат съответните административно-наказателни мерки – съставяне на акт, фиш и т.н.

Само за периода от 26 до 28 април са били констатирани 12 нарушения, установени по видео заснемането, чрез отдела „Видеонаблюдение и общинска кабелна мрежа“. Шестима от нарушителите са вече издирени и санкционирани от пътните полицаи. По останалите работата продължава.

ШОФИРАНЕТО Е ОТГОВОРНОСТ!

Завършването на средното образование и свързаните с това абитуриентските празници са празници за всички – за зрелостниците, техните приятели, преподаватели, роднини, близки.

Това обикновено е свързано с приповдигнато настроение, забавления, почерпки с приятели и роднини и т.н. - дни наред, но емоциите често са неконтролируеми. По време на тези забавления, чествания и тържества, всеки е склонен към компромиси, но сключването на „сделка“ със себе си за нарушаване на законите може да доведе до неприятности и помрачаване на настроението. Освен това пренебрегването на Закона за движението по пътищата и неправилното поведение на пътя може да се окажат твърде опасни.

От Пътна полиция напомнят на водачите на автомобили да се спазват правилата за движение, да се движат със съобразена скорост и да не позволяват на пътниците рисково поведение, като излизане през отворените прозорци на колите, което може да доведе до тежки произшествия.

Шофьорите да не забравят, че за управление на МПС след употреба на алкохол и наркотици се носи наказателна отговорност и се отнема свидетелството за правоуправление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари