МВР подлуди хората с декларациите на областните КПП-ата

0
Това е четвъртата промяна в декларацията, откакто тя бе въведена на 21 март
Това е четвъртата промяна в декларацията, откакто тя бе въведена на 21 март Снимка: БГНЕС

Обявените от МВР като улеснение за гражданите декларации, необходими за преминаването на областните КПП-та, стават все по-голям проблем.

Вчера вътрешното министерство обяви, че при всяко минаване трябва да се оставя екземпляр от документа, в който се посочва основанието за пътуването и маршрута. Според сигнали на граждани по пътя София-Перник например се минава през 4 КПП-та. Това означава, че на ден един човек трябва да приготви 8 декларации - 4 на отиване и 4 на връщане. Или за 22 дни работа в месеца са необходими 176 декларации. МВР едва ли може да провери такова количество декларации, пише вестник Сега.

В социалните мрежи се появиха снимки на пътища, по които движението е преустановено с огромни бетонни блокове. Би Ти Ви показа в репортаж подобен път край Велико Търново. Заради бетонните колони хората са принудени да обикалят над 15 км., за да минат през едно от КПП-тата и да стигнат до работните си места.

Това е четвъртата промяна в декларацията за преминаване през КПП, откакто тя бе въведена на 21 март. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия.

"Решението за това е взето след анализ на ефективността от първите 3 дни на функциониране на КПП и на получените запитвания и препоръки от граждани, както и с цел предотвратяване на злоупотреби", уточняват от МВР. Последно - пътуващите в страната задължително трябва да представят на всеки контролен пункт декларация със свои данни и информация за маршрута, по който пътуват.

Документът е за еднократна употреба и се предава на полицията на КПП. Причината за промяната била необходимостта при нужда да може да се проследи маршрута. Мярката засяга, както пътуващите по непредвидени и уважителни причини, така и тези, които се придвижват по работа. Последните ще удостоверяват причината за напускането на даден областен център със служебна бележка, която ще и остава в тях и ще може да се ползва всеки път.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари