МВР не е връчило над 500 хиляди фиша за пътни нарушения

0
Броят на невръчените фишове расте през последните три години - от 160 хиляди глоби за 2019, до над 527 хиляди за тази година
Броят на невръчените фишове расте през последните три години - от 160 хиляди глоби за 2019, до над 527 хиляди за тази година Снимка: БГНЕС

Броят на невръчените фишове расте през последните три години - от 160 хиляди глоби за 2019, до над 527 хиляди за тази година

МВР, чийто министър твърди, че пътната безопасност е приоритет за него, не е успяло да връчи над 500 хиляди електронни фиша за нарушения по пътищата само от началото на годината. Стряскащата статистика бе публикувана от lex.bg, съобщава Mediapool.bg. Данните са дадени на адвокат Стефан Малинов, който е подал заявления по Закона за достъп до обществена информация.

Този огромен брой невръчени глоби означава, че на практика административно-наказателната дейност в силовото ведомство е почти замряла. Така нарушителите не понасят никаква санкция за деянията си. Засега няма официален коментар от МВР и не се знае какви са причините толкова много фишове да не са връчени.

Статистиката сочи, че броят на отлежаващите фишове расте през последните три години. За 2019 година до нарушителите не са стигнали близо 160 хиляди глоби, а година по-късно над 205 хиляди. През тази година обаче броят им скача над два пъти – над 527 хиляди. 

Не по-розова е ситуацията и с наказателните постановления. Това е документът, с който завършва наказателната процедура при съставяне на акт, най-честно при нарушения, установени при пътна проверка. До връчването на постановлението човек не дължи глобата. През миналата година полицията не е връчила 7,5% от постановленията или 16 236 от общо почти 216 хиляди постановления. 

Несъбирането на дължими глоби е само един от проблемите, произтичащи от невръчване на постановления. Определени нарушения се считат за престъпления, ако се извършат повторно в срока на първото наказване. Тогава трябва да се намеси прокуратурата и да се образува наказателно дело. Заради едно невръчване обаче може да се намери оправдание и това да не се случи.

Точно такъв е случаят с Георги Семерджиев, обвиняем за тежката катастрофа в София на 5 юли, при която загинаха две млади жени. Преди години прокуратурата бе отказала да го разследва за повторно нарушение, защото постановлението за първото не му било връчено и той нямал съзнание, че отново върши нередност.

Големият проблем в случая е, че на практика няма никакво наказание за провинил се шофьор. Процедурата е извършена наполовина. И това се случва на фона на непрекъснатите акции на МВР и заканите, че пътната безопасност е приоритет, а срещу нарушителите ще се работи активно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    S.B
    Пазят ги за коледни бонуси.
  • 5
    1
    Казанската Афера
    Закривай Заплатаджиите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари