МВнР с предупреждение да не се пътува в Южна Гърция

0
Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства
Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства

Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване

По информация на посолството ни в Атина, горят незасегнатите до този момент части на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуиран вчера, информират от МВнР, предаде БТА.

Евакуирани са и жителите на редица населени места.

Пожарът в северната част на о. Евбея се разраства на територия два пъти по-голяма от тази на пожара в Атика.

Усложнена остава ситуацията и на Пелопонес. А магистралата Атина-Ламия остава затворена за трафик в двете посоки. В направление Ламия движението от пътен възел Калифтаки до пътен възел Инофита е спряно. Трафикът минава по обходни маршрути

Във връзка с необходимостта от осигуряване на пътен коридор за евакуация на жителите на засегнатите селища, входни точки , ще останат отворени за трафик само в посока Атина.

Всички пътни такси от Тива към Атина, както и по обиколните пътища, използвани като алтернатива на магистралата Атина-Ламия, са премахнати.

Проблемите, свързани с електроподаването са отстранени. На този етап не се предвижда въвеждането на временен режим на тока. Същевременно предупреждават, че при рязко влошаване на пожарната обстановка и възникнала необходимост, ще преминат към временно прекъсване на тока.

Вследствие на пожарите, качеството на въздуха в цяла Атика допълнително се влошило през изминалото денонощие, като нивото на фини прахови частици се повишило най-вече в северните и източни райони. Препоръките към гражданите са да не отварят прозорците и при излизане навън да носят маски с висока степен на защита. Особено внимание следва да се обърне на предпазването на децата, както и на другите рискови групи.

Засега няма близка перспектива за погасяване на пожарите и не се препоръчва пътуване към Южна Гърция. А появилите се на определени места ветрове от 70 км/час са довели до появата на нови огнища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари