МВФ предлага глобален данък върху въглеродния диоксид

0
Целта е борба с изменението на климата
Целта е борба с изменението на климата Снимка: ThinkStock/Getty Images

Международният валутен фонд (МВФ) призова за въвеждане на глобален данък върху въглеродния диоксид за борба с изменението на климата.

В съвместно изявление директорът на МВФ Кристин Лагард и директорът за фискалната политика на МВФ Витор Гаспар се изказаха за такава такса. Както те пишат в публикация в блога на организацията, световните емисии на въглероден диоксид ще трябва да се намалят до 2030 г. с една трета и да се наложи данък от около 62 евро на тон въглероден диоксид, за да се съобразят с целите на Парижкото климатично споразумение. Това пише германският седмичник Die Zeit, цитиран от Investor.BG.

Лагард и Гаспар считат, че има "значителен консенсус" за това, че данъчното облагане е "ефективен инструмент", за да се ограничи консумацията на изкопаеми горива и свързаните с тях емисии на въглероден диоксид. Освен това таксата ще осигури необходимия доход за обратния път към възобновяемите енергийни източници.

Това данъчно облагане обаче би имало различно въздействие върху емисиите на въглеродин диоксид в отделните страни. Така например в Китай, страната с най-голяма концентрация на емисии в света, данък от около 39 евро може да доведе до 30% намаление на емисиите. Същото се отнася и за Индия и Южна Африка, където енергията е главно от въглища. В държави като Франция, които използват енергия от други източници като ядрената енергия, данъкът ще доведе до спад от 10%.

Източник: Investor.BG
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари