МВФ: Голямата задлъжнялост може да забави възстановяването на държавите

0
За да се избегне изостряне на проблемите, правителството трябва да "калибрира темпото" на постепенното прекратяване на програмите за помощ и разходи
За да се избегне изостряне на проблемите, правителството трябва да "калибрира темпото" на постепенното прекратяване на програмите за помощ и разходи Снимка: IANS

МВФ предупреди, че дълговете, натрупани от предприятията и физическите лица по света, могат да забавят икономическото възстановяване след пандемичната криза.

Преди две години правителствата предприеха извънредни мерки в подкрепа на икономиките си, когато Covid-19 се разпространи, включително прекратяване на изплащането на дългове или предлагане на мащабни заеми.

Но тези програми доведоха до по-високи нива на дълга за някои сектори, включително за тези, които бяха най-силно засегнати от вируса като туризма и ресторантьорството, както и за домакинствата с ниски доходи, заяви базираният във Вашингтон кредитор по кризата, цитиран от БГНЕС.

В една от своите глави за Световни икономически перспективи МВФ заяви, че през следващите три години дълговото бреме може да забави растежа в развитите държави с 0,9%, а в развиващите се пазари - с 1,3%.

"Очаква се домакинствата с финансови затруднения и уязвимите фирми, чийто брой и дял нарасна по време на пандемията COVID-19, да намалят още повече разходите си, особено в страни, в които рамката за несъстоятелност е неефективна и фискалното пространство е ограничено", заяви фондът.

За да се избегне изостряне на проблемите, правителството трябва да "калибрира темпото" на постепенното прекратяване на програмите за помощ и разходи.

"Там, където възстановяването е в ход и балансите са в добро състояние, фискалната подкрепа може да бъде намалена по-бързо, което улеснява работата на централните банки", заяви МВФ.

За сектори, изпитващи затруднения, правителствата биха могли да предложат помощ за предотвратяване на фалити или да предоставят стимули за преструктуриране, а не за ликвидация.

"За да се намали тежестта върху публичните финанси, може да се предвидят временни по-високи данъци върху свръхпечалбите. Това би помогнало да се възстановят част от трансферите към фирми, които не са се нуждаели от тях", заяви МВФ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    mmmda
    Голямата задлъжнялост на САЩ се има предвид, демек, ще бавят, ще спорят или ще отказват да изпълняват поети поръчки/доставки, ще ескалират войни...накратко: САЩ взе парите и каза "ще видим" как с вашите тикви по вашите глави !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари