Музикалното училище в Русе се включи в дигитален проект

3

В съвместния проект си партнират 5 държави - България, Литва, Турция, Италия и Северна Македония

Днес в Община Русе се състоя заключителната част на проекта „Наслаждавай се на кодирането в Скрач”. Инициативата бе насочена към развиване на дигиталните умения на учениците и в нея се включиха и възпитаниците на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе. В проекта си партнират 5 държави - България, Литва, Турция, Италия и Северна Македония.

Срещата започна с минута мълчание в памет на жертвите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. В рамките на инициативата учениците създаваха обучителни материали за своите по-малки съученици от начален етап.

„Щастлив съм, че русенски ученици са имали възможността да почерпят опит от свои връстници от други държави“, каза заместник-кметът Енчо Енчев. Той връчи грамоти за успешно завършения проект на координаторите от всяка от петте държави и благодари на участниците за добрата съвместна работа.

Проектът стартира през 2020 година и започна с онлайн обучение за учителите, водено от Турция. Бяха осъществени мобилности в РС Македония, Литва, Италия, а в Русе се състоя последната обучителна среща. На всяка от тях се работеше по различни продукти в Скрач - обучителни игри за най-малките по отделни учебни предмети (Македония и Италия), анимиране на приказки (в Литва). По време на срещата “Кодиране на музика” (Code music) всички екипи трябваше да кодират избрана любима мелодия от страните участници. Учениците от НУИ - Русе активно помагаха на връстниците си да четат нотен текст, да го пренесат, редактират и анимират в програмата. По забавен начин бяха представени различни приложения и интерактивни методи за изпълнение и обработка на музика, които биха подпомогнали обучението по предмета.

В рамките на проекта участниците посетиха новата зала “Образование за бъдеще” в Русенския университет, както и Регионалния исторически музей и Еко музея. В контекста на интеркултурния диалог се вписаха посещенията и на Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви и джамията “Саид паша”. Петте дни на мобилността допринесоха за обмяната на знания и умения, добри практики, нови приятелства и съвместни идеи, които ще гарантират устойчивост на резултатите от проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари