Музеят в Бяла получи две ценни дарения

1
Летопис за историята на града разказва за голямо наводнение
Летопис за историята на града разказва за голямо наводнение

Летопис за историята на града разказва за голямо наводнение

Две ценни дарения получи Историческият музей в град Бяла, област Русе. Това съобщи директорът на културната институция Иво Жейнов, предаде БТА.

Първото дарение е летопис за историята на Бяла, който е над 100 страници. Автор е Йордан Петев, а летописът е дарен от неговия внук - Александър Йорданов.

"Подробният ръкописен спомен обхваща случващото се в живота в града от 1894 до 1957 година. Още в първите страници Петев описва голямото наводнение от 1897 г., когато река Янтра разрушава част от моста, построен от Колю Фичето. Водите на реката стигали до оградата на днешния музей, а от джамията срещу музея беленчани ловели риба със серкмета", обяснява Жейнов.

По думите му важни са също забравените подробности около създаването на Историческия музей в Бяла и неговото откриване през 1907 година, както и десетките страници, отделени на войните за национално освобождение и обединение, в които Йордан Петев участва.

Второто дарение е оригинална художествена портретна фотография на опълченеца Никола Петров Богданов от 22 февруари 1936 г. с дарствен автограф.

"На нея той е сниман с в опълченска униформа с пет ордена и медала, получени за участието си във войната 1877-1878 година. Опълченецът е роден в Горни Плачковци. След Освобождението живее в град Русе и е член на Русенското Поборническо-опълченско дружество. Често пребивава при сестра си в гр. Борово. Никола Богданов постъпва на 20 юни 1877 г. в 4 дружина, 4 рота и участва в цялата кампания на войната 1877-1878 г. Името му е записано на паметна плоча в Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил", обяснява Жейнов.

По думите му това е единственият оригинален портрет на опълченец в Историческия музей в Бяла. Той е дарен от о.з. полковник Тотю Манев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари