Мусала означава „Слава на Алаха” или нещо като „Аллах Акбар!

1
Радев не искал да се промени името на Мусала
Радев не искал да се промени името на Мусала

Под разни несъществени предлози президентът Радев, подобно на своя несъществен предшественик Плевнелиев, отказва засега да се промени името на най-високия български връх.

Идеята е да бъде именуван  Свети Иван Рилски, на най- великия български светец, като се премахне турското име Мусала, което означава „Слава на Алаха” или нещо като „Аллах Акбар!”, с което днес ислямизират нашата Европа.

Това е срамно и обидно за нас, българите и за нашата древна страна. Всички български топоними / имена на местности, населени места, върхове/ в  заграбените след войните от Турция и Гърция изконни български земи са турски и гръцки. Само у нас следите от това петвековно варварско азиатско робство, осакатило ни в много отношения, са още налице. В страната ни има голям брой грозно звучащи турски имена като: Кайлъка, Кърджали, Саръ баир, Аязмото, Хаинбоаз,  Бакаджика, Хисарлъка, Бузлуджа, Делиормана... 

Повечето от европейските държави, особено тези от Източна и Централна Европа са били под нечие чуждо робство. Но в нито една от тях няма да срещнете  топоним от езика на поробителя им. Никоя уважаваща се държава не би го допуснала. Само ние! Защото нито Вроцлав от Полша е Бреслау, нито Любляна  днес се казва Лайбах, нито Братислава е Пресбург или пък Карлови вари – Карлсбад. А защо нашият хубав древен град Вишеград трябва  носи грозното, напомнящо за зверствата  през робството име Кърджали? Защо един древен християнски манастир край Варна, все още се казва Аладжа манастир, а не носи името на светец? Къде е църквата ни? И защо тя не си каже думата и за Мусала?  Примерите са много. Срамно е, че случва това. И трябва да го решим ние, българите, а не само един човек, макар и сега президент.

Огнян Стамболиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари