Мръсен сняг покри Северна България

0

Вчера в голяма част от страната се образува снежна покривка от няколко сантиметра в централната част на Северна България до 15-25 в западните части на страната.

В приземния въздушен слой духаше силен вятър от изток и североизток, а във височина, на няколко километра - в противоположната посока, от югозапад и юг. Всъщност, точно срещането на тези два силни потока е и причината за снеговалежите и дъждовете, въпреки, че в северните части на страната нямаше циклонален вихър.

В края на процеса, жителите на много населени места в Северна България забелязаха, че в края на валежа снежната покривка е на петна, мръсна и изцапана със сивокафява, видимо по-тъмна субстанция от долните, искрящобели слоеве, предава Dir.bg.

Възможните източници на това замърсяване са три, но единият отпада: Няма как битов или дори голям промишлен замърсител да покрие такива огромни площи. Замърсяванията са забелязани поне от Русе до Видинско, следователно, източникът е природен и вариантите са два: Пустинна прах от Северна Африка или донесени от силния североизточен вятър прахови частици от степите на Украйна, откъдето идваше въздушната маса, тласкана от мощните барични градиенти - разликата между високото атмосферно налягане на север от нас и ниското - на юг и югозапад.

В момента над страната все още е облачно, а преваляванията - слаби или съвсем слаби, в процес на спиране.

Вятърът отслабна и вече слаб, до умерен, но в следващите дни ще остава малко или повече ветровито и по-често със значителна облачност.

Независимо от източника на замърсяването, не бива да се притеснявате, тъй като това е естествен процес, който се повтаря поне няколко пъти през годината и не бива да буди безпокойство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук