Можем ли да контролираме сънищата си?

0
Хората, занимаващи се с тълкуването на сънищата вярват, че сънуващият трябва да се предаде напълно на своето подсъзнание
Хората, занимаващи се с тълкуването на сънищата вярват, че сънуващият трябва да се предаде напълно на своето подсъзнание

Техниките за ясния сън се практикуват по целия свят

Възниква обаче въпросът дали те всъщност са ефективни или винаги е така, че дадена техника ни позволява съзнателно да контролираме съня си, което може би е просто наша илюзия.

Сънят е земя, пълна с тайни, с много кътчета и врати заключени с катинар. Когато си помислим за даден сън, веднага се сещаме за метафората на тайна градина, която винаги не е напълно открита от посетителя. Такъв е случаят и с нашите сънища. Колкото и дълго да практикуваме техники за контролиране на съня, той винаги ще излезе извън контрол в даден момент. Никой не е в състояние да контролира напълно света на сънищата, защото мечтите никога нямат пълен контрол над нашия мозък и психика, отбелязва Actualno.

Много хора откриват, че изучаването на практиките за контролиране на съня ще им позволи да намерят отговори, които обикновено са извън техния обсег. Всъщност има хора, които са достигнали това ниво на посвещение и концентрация, които могат да управляват сънищата си. Въпреки това, винаги има възможност индукцията на въпросния сън да пропусне смисъла, и образът, който ще се появи, всъщност изобщо няма да се отнася до въпроса, който искахме да разрешим. Тълкуването на сънища насила също не носи нищо добро. Първо, това само ни подвежда и второ, може да доведе до действия, които се оказват негативни.

Има много голяма вероятност да станем свидетели на "реактивен" сън по време на ясен сън, вместо на символичен сън. Защо се случва това? Много е лесно. Техниката на контролиране на сънища изисква човек да постигне определено ниво на концентрация, тоест преди лягане трябва да се опита да се съсредоточи върху един конкретен въпрос, който го интересува, като по този начин го предизвиква по-късно по време на сън.

Може обаче да се случи и ситуацията, която се появява в съня да е тази, за която сме си мислили, но само защото сънят ще бъде реакция на това, което човек е преживял преди да заспи. В тази ситуация сънят ни, или по-скоро влиянието ни върху съня, ще се окаже напълно безполезен. 

Така че има ли смисъл да влияем на съня?

Всеки човек сънува. Независимо дали си спомняте или не, сънищата се случват, когато мозъкът навлезе в състояние на R.E.M - rapid eye mo...

Хората, занимаващи се с тълкуването на сънищата вярват, че сънуващият трябва да се предаде напълно на своето подсъзнание. Влиянието на съня понякога е полезно, например при лечение на депресия или поведенчески разстройства. Обикновено обаче е много по-добре да оставите съня на мира. Много по-вероятно е да намерим отговор на въпроса, който ни интересува, когато сънуваме нормално, отколкото когато прилагаме техники за осъзнато контролирано сънуване. Това изискват от човек добра подготовка, силна концентрация и ангажираност. 

В интерес на истината са необходими години практика, за да се овладее техниката за контрол на сънищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари