Може ли Саманджиев да работи в чужбина и да е общински съветник в Русе?

1
Твърди се, че правото да бъде избирано едно лице за общински съветник е свързано с правилото за уседналост
Твърди се, че правото да бъде избирано едно лице за общински съветник е свързано с правилото за уседналост

Общинската избирателна комисия- Русе ще заседава на 4 март по казуса „Дилян Саманджиев“

 Членовете на ОИК ще обсъдят и вземат решение по сигнал от общинските съветници от СДС Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков, Иван Григоров относно искане за прекратяване мандата на общинския съветник Дилян Саманджиев, предаде Русе Медиа. 

В сигнала се твърди, че общинският съветник Саманджиев е напуснал пределите на Република България, живее и работи в друга държава. Сочат се нарушения на Закона за гражданската регистрация /ЗГР/, като се изисква да бъде извършена проверка относно задължения по ЗГР относно заявяване на промяна на настоящ адрес. Твърди се, че правото да бъде избирано едно лице за общински съветник е свързано с правилото за уседналост. Цитира се в тази връзка разпоредбата на чл.397 от ИК както и изискването на чл.17 от ЗМСМА във връзка със задължение за обществена ангажираност в местната общност. Претендира се, че е налице основанието на чл.30 ал.4 т.5 ЗМСМА, относно предсрочното прекратяване на мандатът на общинския съветник.

В сигнала се твърди още, че Саманджиев не е присъствал на сесията на ОбС Русе, състояла се през м.септември 2021г. Следващите четири сесии, състояли се през м.октомври, ноември, декември 2021г.и януари 2022г., са проведени онлайн поради епидемиологичната обстановка в страната. На тези заседания той се е включвал чрез създадената за целта интернет комуникационна връзка. Твърди се, че на включванията онлайн същият бил в служебна униформа, извършвайки обиколка с кола / вероятно част от служебните му задължения/ и съветниците от СДС са убедени в неговото трайно отсъствие в живота на местната общност. Нямало информация за надлежното уведомяване на председателя на Общински съвет. Последният отчитал присъствие, защото гласът на Дилян Саманджиев гарантира мнозинството на управляващата коалиция. Счита се, че по същество ситуацията сочи на изпълнен състав на чл.30 ал.4 т. 5 от ЗМСМА.

От ОИК-Русе единодушно са преценили, че за постановяването на правилно решение, информацията следва да бъде попълнена с допълнителни справки. Затова ще бъдат изискани писмени справки от председателя на Общински съвет-Русе относно постъпили писмени уведомления от Дилян Саманджиев за неучастие в заседанията на съвета, предвид ангажимент извън страната и относно неучастие на Дилян Саманджиев в заседанията на съвета за периода от м.септември 2021г. до настоящия момент.

По направените искания относно адресна регистрация съгласно ЗГР и справки от ОД МВР Русе, отдел „Граничен контрол“, на Дилян Саманджиев, относно напускане пределите на Република България, ОИК – Русе ще се произнесе след снабдяването ѝ със горните документи. Казусът ще бъде обсъден отново на заседанието на 4 март.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Русенец
    А ако си бачка в чужбинката и гуши лев от бг сладка работа.Най вече ако няма кой да юу търси отговорност нито за работата ното за парите които зема.И с негова помощ бг става се по силна....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари