ОИК-Русе: Дилян Саманджиев може да е общински съветник, въпреки, че е в Швейцария

0
Според членовете на комисията няма законово основание за предприемане на подобна санкция
Според членовете на комисията няма законово основание за предприемане на подобна санкция

Общинската избирателна комисия в Русе отхвърли искането на съветниците от СДС за предсрочно прекратяване на мандата на общинския съветник Дилян Саманджиев, който работи в момента в Швейцария

Според членовете на комисията няма законово основание за предприемане на подобна санкция, информира Русе Медиа. 

ОИК-Русе е направила проверка на фактите, от които става ясно , че Саманджиев на 09.09.2021 г. е извършил надлежно уведомяване на Общинския съвет относно свои предстоящи служебни ангажименти извън страната, както и че в периода от септември 2021г. до декември 2021г. ще отсъства от заседанията и комисиите на Общински съвет-Русе, проведени в посочения период. Към молбата му са приложени копие от трудов договор и копие от работна виза.

Общинският съветник Саманджиев не е участвал в заседанията на 13.09.2021 г. и на 14.10.2021 г., които били проведени присъствено. Следващите три заседания, проведени съответно на 18.11.2021г., 13.12.2021г. и 24.01.2022 г.били проведени неприсъствено, посредством видеоконферетна връзка като във всяко от тях Саманджиев е взел участие. Последното заседание на Общински съвет – Русе било проведено присъствено на 24.02.2022 г., като в него същият не е взел участие.

При изложената фактическа обстановка, ОИКРусе счита, че не са налице условията за прекратяване на мандата на общинския съветник. За да бъдат налице, се изисква да има липса на писмено уведомление до председателя на Общинския съвет за неучастие в заседанието на съвета. На следващо място отсъствието следва да е по неуважителни причини. Според закона служебната ангажираност и отсъствие от страната се считат за уважителни. Видно от уведомлението, постъпило на 09.09.2021г. към Общинския съвет именно такива причини са изтъкнати от съветника.

За да се прекратят предсрочно правомощията на общинския съветник се изисква същият да не участва в три поредни или в общо пет заседания на общинския съвет през годината. Това също липсва в дадения казус, тъй като Чл.28а от ЗМСМА позволява при обявени извънредно положение, бедствено положение, извънредна епидемична обстановка или кризисна ситуация да се провеждат заседания от разстояние.

Затова сигналът на съветниците от СДС е оставен без уважение, като решението на ОИК-Русе може да бъде обжалвано пред Административния съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари