Общински съветник загърби Русе заради Швейцария

1
Докъде сме я докарали, щом и общинските съветници взеха да емигрират от Русе...
Докъде сме я докарали, щом и общинските съветници взеха да емигрират от Русе... Снимка: Фейсбук

Общинският съветник Дилян Саманджиев е напуснал Русе и вече работи в Швейцария

Първата миграция на избрания с листата на партията с ярка патриотична реторика „Възраждане“ съветник беше политическа - няколко месеца след изборите той се вля в групата на коалиция „БСП за България“ след скандал, при който Саманджиев и други негови съпартийци се разграничиха от националния си лидер Костадин Костадинов, пише Лора Любенова във вестник "Утро". 

Сегашната му миграция е икономическа.

В профила си във фейсбук възпитаникът на Спортното училище и Русенския университет е посочил, че работи в „SVO Swiss Valuable Operations SA“ - частна швейцарска охранителна фирма, специализирана в сферата на банковата сигурност.                

Последното участие на Саманджиев в заседание на Общинския съвет беше през юли. След почивния август е пожелал да отсъства за периода септември-декември, съобщи председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Според Закона за местното самоуправление той може да изгуби мандата си като общински съветник, ако отсъства без уважителни причини от три поредни заседания на Общинския съвет в Русе или от пет за година. Законът обаче приема посочената от него причина - отсъствие в чужбина, като легитимна, което означава, че шансът да бъде отстранен, ако сам не подаде оставка, не е голям. Ако все пак се случи, в Общинския съвет би трябвало да влезе вторият в листата на „Възраждане“. Това е прославеният шампион по вдигане на тежести Златан Ванев, който обаче е кмет на Николово и няма изгледи да се откаже от поста си. Третият в листата е  Георги Йорданов Георгиев.

„Понеже отсъствие в чужбина се приема като легитимна причина от закона, ОИК-Русе ще трябва да прецени впоследствие, ако Дилян Саманджиев продължи да отсъства, какво да предприеме. Той ме уведоми за тези три месеца и изглежда просто е несигурен на този етап, затова не е подал и оставката си“, коментира Иво Пазарджиев.

Областният председател на БСП Пламен Рашев също потвърди, че Дилян Саманджиев е в Швейцария

„Това е лично негово решение, но на нас ни се иска той да остане, защото все пак един човек е един глас“, коментира Рашев.

На опита на вестника да се свърже със Саманджиев на посочения от него в сайта на Община Русе мобилен телефон, отговори мъжки глас. Като чу откъде и за какво е обаждането, събеседникът приключи разговора бързо и лаконично: „Сгрешили сте номера!“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари