Може ли Община Русе да управлява сама малкия ТИР паркинг?

0
Общинските съветници от различните групи заеха противоположни становища
Общинските съветници от различните групи заеха противоположни становища Видео: Русе Медиа

Общинските съветници от различните групи заеха противоположни становища

Може ли Община Русе да управлява сама малкия буферен паркинг за тежкотоварни автомобили, който е изграден до големия тир паркинг на бул.“България“, или е по-целесъобразно да го отдаде под наем – това беше основният спор около предложението на администрацията имотът да бъде отдаден под наем, предаде Русе Медиа.

Общинските съветници от различните групи заеха противоположни становища, като дискусията обхвана и темата дали паркингът е направен функционално. /бел.ред. във видеото от 45:50 до 1:41:30/

Съоръжението, което бе изградено със средства от държавата, има 75 паркоместа. Имотът е частна общинска собственост, с площ от 9 430 кв. м. Предвид сложната организация, необходимите технически и човешки ресурси, свързани с обслужване на потребителите, поддръжка на съоръжението и неговата охрана, е най-добре да бъде отдаден под наем, смятат от администрацията. След извършване на анализ бе предложено началната наемна месечна цена да бъде 15 090 лв. без включен ДДС.

Пръв отношение по темата взе общинският съветник от ПП-ДБ Деян Герасимов, който сподели, че след огледа на място от членовете на икономическата комисия има много въпроси без отговор. Един от най-съществените беше за достъпа до паркинга, който не е откъм лицето на бул.“България“, а по страничен път само с едно платно.

Несъгласие с предложението изрази и Елеонора Николова от СДС-Гражданите, която обвини кмета Пенчо Милков в двоен стандарт – от една страна иска важните обществени дейности да се извършват от общински дружества, а сега предлага това да се прави от външна фирма. Според нея и големият, и малкият паркинги са мислени като общ обект според заповедта за одобряване на Подробния устройствен план. Николова настоя да се направи работна група от съветници от всички политически сили, които да намерят най-доброто решение в интерес на Община Русе.

Тя бе подкрепена напълно от Рена Стефанова от ПП-ДБ, която призова кмета да оттегли предложението и да се направи работна група. Според Рена Стефанова както общинският транспорт минава изцяло към общината, така може и паркингът да се стопанисва от нея.

Искрен Веселинов от ВМРО насочи дебата в посока конкретните параметри на отдаването под наем. Анализът, който е направил при двата варианта – управление от общината и отдаване под наем, показва, че общината не може да гарантира печалба от паркинга. Веселинов представи изчисленията си в подкрепа на тази теза и заяви, че по-добрият вариант е с получаването на наем, но с други параметри. Според него началната наемна месечна цена трябва да бъде променена от 15 090 лв. на 18 000 лв.

Абсолютно на същото мнение бе и съветникът от ГЕРБ Стоян Христов, а Мариан Димитров от „Възраждане“ поиска или да се направи комисия, или сумата да се вдигне на 30 000 лв.

Иван Иванов от „БСП за България“ припомни, че общината се е заела с решаването на проблема с тировете, който би трябвало да бъде ангажимент на държавата. Големият паркинг е изграден, без да се даде нито стотинка от общинския бюджет, но от него влизат приходи в местната хазна. Същата е ситуацията и с малкия паркинг, за който пари е дала държавата. Отдавайки го под наем, общината ще печели, без да харчи. Той бе категоричен, че няма община, която да стопанисва паркинг за камиони, а общинското обслужване на градския транспорт и чистотата е нещо съвсем различно нещо. Той бе подкрепен и от колегата си Пламен Рашев.

Иво Пазарджиев от ВМРО коментира, че не трябва стопанският риск да е за сметка на общината. И застана зад предложението паркингът да се дава под наем.

Отношение по темата взеха и двама от зам.-кметовете. Златомира Стефанова заяви, че общината не може да се ангажира с бизнес, който не разбира – какъвто е стопанисването на един тир-паркинг. Тя изрази съмнение, че съветниците имат нужните познания по въпроса. От името на администрацията отхвърли предложението за създаване на работна група, но прие цената от 18 000 лв., предложена от Искрен Веселинов и Стоян Христов. Зам.-кметът Димитър Недев заяви пък, че паркингът трябва да заработи бързо, защото се касае за човешки животи в риск, ако камионите са на пътя.

Кметът Пенчо Милков също прие промяната за 18 000 лв. и отговори на част от въпросите. Той определи като манипулация твърдението, че двата паркинга са предвидени да бъдат един обект. Според него трябва максимално бързо да започне използването на тези 75 паркоместа заради пътната безопасност. Предвид очаквания ремонт на Дунав мост през лятото, преминаването на тировете ще става много бавно, ще има голямо изчакване и те трябва да има къде да спират, вместо да се редят на пътя. Кметът също бе категоричен, че общината няма как да стопанисва такова съоръжение.

Предложението за отдаване на паркинга под наем бе прието, като единствено ПП-ДБ гласуваха „против“, а от „Възраждане“ се въздържаха.

По-късно задочно отношение по въпроса взе и депутатът от ПП-ДБ Иван Белчев, който смята, че общината би могла да се справи сама и дори би могла да направи паркинга с предимство за тирове, превозващи опасни товари(АДР) и под температурен режим. Той е направил различни изчисления, като според него при отдаването под наем общината би имала пропуснати ползи от над 1 милион лева. Идеите му обаче не бяха предложени от неговите съпартийци в Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    12
    Въпрос?
    За какво ни е тогава община? Закривайте я и назначете фирма да управлява Русе? Поне ще бъдат в настроение за съвместни банкетни изпълнения с гражданите в местните заведения и механи.Нека бъде веселба.
  • 3
    11
    Шанс
    Дайте ми паркинга на мен и ще има видими резултати.За невидимите,после.
  • 7
    10
    ИСТИНАТА
    Щом не могат да управляват един тъп паркинг без сводници и проститутки то тогава не могат да управляват нещо по сложно,общината.Следователно нямат работа там защото са негодни за тая работа и да ги питаме що чинат там тогиз? Шматки пръдливи,червеи лениви до един.
  • -1
    9
    До 5
    Ох,направо ме просълзи.Не знаех,че сме тънели в благоденствие.Колкото до емигрантите и тогава искаха ,но не ги пускаха.Служих 1974-76г на Маказа като граничар.Имахме заповед да стреляме "на месо" по нарушителите.Нещо по въпроса ??
  • 0
    8
    ДАЛИ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ЛИ?
    Ако им резреши Галя от посолството или нещо подобно от местно значение.Дотам са я докарали.Каквото им кажат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари