Може ли да продължи горенето на биомаса без екологична оценка?

0
Жителите на Перник са силно притеснени
Жителите на Перник са силно притеснени

РИОСВ - Перник наложи принудително спиране на работата на два парогенератора в топлофикацията в града заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в разрез с издаденото комплексно разрешително на дружеството.

От Министерстовто на околната среда и водите отказаха коментар.

Ивайло Велинов от "Дишай Перник" - организацията, която се опитва да се грижи екосъстоянието да бъде добро в града, коментира в предаването "Преди всички" по БНР следното:

"Срокът 2 септември беше крайна дата за подаване на възражения и становища относно второто инвестиционно предложение на ТЕЦ "Република" . Първото беше от есента на миналата година. И двете са сходни - опитват се да получат разрешение за изгаряне на допълнителни горива към въглищата.

Гражданите от Перник успяха да входират над 500 възражения. Те са доста подробни, тъй като инвестиционните предложения и за неук човек звучат доста нелепо. Там има твърдения, които не са покрити с никакви факти, от сорта на това "Ще бъде ли замърсен въздухът в град Перник" с отговор - "няма". Това е твърдение, което не почива върху никакви данни или някакъв източник“.

Възможно е да бъде издадено комплексно разрешително за горене на биомаса в централата в Перник без екологична оценка, без ОВОС, както се случи с ТЕЦ "Бобов дол", допуска Ивайло Велинов.

“Силно сме притеснени това да не се случи в Перник и апелираме инвестиционното предложение да бъде в решение от РИОСВ за провеждане на процедура по ОВОС“.

Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение", коментира :

"От два месеца пускаме снимки от Гълъбово, после от Перник и от Бобов дол, на складиран боклук, огромен, вносен боклук на територията на тези ТЕЦ-ове. Заснемахме с дронове, гониха ни. Наши приятели от медиите искаха становища от Министерството на околната среда, от регионалните инспекции по околната среда...

В продължение на два месеца това ни беше отказвано. В същото време Изпълнителна агенция по околната среда е издала комплексно разрешително не само за „Бобов дол“, а доколкото знам - и за Сливен. Така че Нено Димов и министерствтото извършват едни проверки, които са уж внезапни, но всъщност ТЕЦ-ът знае предварително за тях“.

Симулирането на активност е изцяло предизборно в момента, смята Владислав Панев.

Сигналът на БСП в прокуратурата за монопол на пазара на ток на дружества, свързани с Христо Ковачки, не означава, че водим война с някой бизнесмен. Това поясни депутатът от БСП за България Таско Ерменков:

Сигнализираме прокуратурата както направихме по отношение на изгарянето на съмнителни продукти. Не водим война с някой бизнесмен специално заради това, че той не ни харесва, а искаме да има върховенство на закона. Между другото, вчера президентът същото нещо го каза от трпибуната на Народното събрание - призова изпълнителна власт и контролни органи да си вършат работата“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари