Може да броят пак гласовете за референдума

0
Причината е, че в националното допитване се отчитат само гласовете с плик
Причината е, че в националното допитване се отчитат само гласовете с плик Снимка: БГНЕС

При нужда ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините на секциите в които има голям брой пуснати бюлетини за референдума без пликове. 

Причината е, че в националното допитване се отчитат само гласовете с плик

"Това са данните от първото въвеждане на протоколите, в ход е второто въвеждане на данните от гласуването, след това ЦИК ще направи анализ на несъответствията, при което ще се провери всяко съмнение за техническа грешка и когато се установи, че има такава, ще ги отстрани."

Това обясни за "24 часа" говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Има случаи на бюлетини без пликове и пликове без бюлетини. И в двата случая такъв вот е недействителен. Трябва да се установи в кои от случаите става дума за гласове, които са изпаднали от пликовете. Освен това в изборния ден имаше няколко сигнала, че секционни избирателни комисии не са давали на избирателите освен бюлетина за референдума и плик

"Всеки съмнителен случай, при който има голям брой получени бюлетини без пликове, ще бъде проверен от ЦИК и ще се установи до колко тези случаи се дължат на технически грешки в протоколите. При нужда ЦИК има право и да отвори чувалите с бюлетините в тези случаи и да се види дали става дума за техническа грешка", добави Томов.

Според експерти е възможно големият брой бюлетини без пликове да се дължи на това, че част от членовете на секционните избирателни комисии са пренасяли механично протоколите броят на гласувалите според подписите в избирателния списък в графата за брой пликове.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари