Мотористите излизат на национален протест

0
Мотористите са недоволни, защото трябва да плащат гражданска отговорност целогодишно
Мотористите са недоволни, защото трябва да плащат гражданска отговорност целогодишно Снимка: БГНЕС

Мотористи излизат на национален протест срещу целогодишната застраховка Гражданска отговорност.

В първия работен ден за народните представители, на 13 април, под прозорците им на жълтите павета ще се чува рев от мотори, защото собствениците на возила на две гуми не са съгласни с новите промени в застрахователния кодекс.

Мотористите са недоволни, защото трябва да плащат гражданска отговорност целогодишно, въпреки че месеци наред машините им седят в гараж и не се използват. Въпреки че представители на мотоклубовете излъчиха национална контактна група, която проведе срещи с народните представители и се стигна до принципно разбирателство, а именно дерегистрацията отпада за тази година – протест ще има.

Повече за проблема пред БГНЕС разказа Александър Бакалов от мотоклуба Sofia Riders.

„Недоволните сме от това, че се направиха едни помени в кодекса, свързани със застраховането. Не коментираме начина, по който се случиха, нито това, че нямаше обществен дебат и дискусия, както и че не бяха питани браншовите организации, не коментираме и причините, които се използват формално за тези промени. Промените обаче са неефективни и некачествено направени”, заяви Бакалов.

"Промените са неефективни, защото самата платформа и в момента е куца, тя виси във въздуха, а нормативната уредба е неприложима, защото липсва поднормативна уредба, която не е все още синхронизирана, както и комуникацията между институциите”, обясни Бакалов.

Застраховката, обясни той, и досега е била такава, но е имало възможност да се изплаща за половин година, или пък да не се плаща през месеците, когато не се използва транспортното средство. „В крайна сметка, функцията на законодателството е да регулира някакви правоотношения в защита на обществения интерес. А в конкретния случай се оказва, че нещата не са така. Сега общественият интерес е нарушен, а пък е защитен частният финансов интерес, защото парите влизат в частни застрахователни дружества, а не отиват в държавата”, коментира Бакалов.

Промяната в кодекса води след себе си още промени на актове и закони. Например, когато се получи информация за едно МПС, че няма валидна сключена застраховкаГражданска отговорност”, съответно КАТ трябва да дерегистрират МПС-то. След това пък трябва да го регистрират служебно, когато се плати застраховката.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари