"Монтюпе" продължава да трови въздуха на русенци

2
Извънредната проверка е извършена в следствие на сигнали за неприятни миризми, подадени от граждани
Извънредната проверка е извършена в следствие на сигнали за неприятни миризми, подадени от граждани

Извънредна проверка установява замърсяване на въздуха от Монтюпе. При извънредна проверка в началото на септември, експерти на РИОСВ-Русе установиха, че в завода за производство на автомобилни детайли „Монтюпе” ЕООД, на мястото на част от затворените по-рано жалузи, са монтирани 12 вентилатора по две от фасадите на производствено хале № 1.

Извънредната проверка е извършена в следствие на сигнали за неприятни миризми, подадени от граждани. При обстоен оглед в завода е установено, че на електрическите табла за управление на вентилаторите са монтирани превключватели, чрез които може да се променя посоката на въздушния поток. Това предполага изпускане на неорганизирани емисии от производствените халета в атмосферния въздух.

На дружеството са дадени предписания за демонтаж на превключвателите. При повторна проверка на 9 септември е установено, че предписанието е изпълнено.

На „Монтюпе” ЕООД е съставен акт за установяване на административно нарушение на Закона за опазване на околната среда за реализиране на дейност по монтиране на вентилатори, без да е уведомен компетентният орган - РИОСВ, както община Русе и засегнатото население. Дружеството не е провело регламентираната в закона процедура. По-рано тази година РИОСВ-Русе предприе принудителна административна мярка срещу дружеството, като на 9 май пломбира вентилационните отвори тип „жалузи”, разположени по трите фасади на производствено хале № 1 на завода.

Принудителната административна мярка е предприета в изпълнение на заповед № 118/2014 г. на директора на РИОСВ-Русе, с цел предотвратяване на отварянето им и разпространението в района на неорганизирани емисии в атмосферния въздух.

Към настоящия момент, тече съдебна процедура по казуса, тъй като „Монтюпе” ЕООД обжалва заповедта за затваряне на жалузите.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари