Монтират новите системи за предупреждение на пътя

0
Те ще подпомогнат интелигентното управление на пътната обстановка
Те ще подпомогнат интелигентното управление на пътната обстановка

Нови системи на пътя ще предупреждават къде ще има заледявания или наводнения. 

Данните от метеорологичните станции ще се обработват в реално време, инсталирани са първите три, съобщи АПИ.

Станциите са на E-79 – при с. Долна Вереница в област Монтана, в района на Кресна в област Благоевград, както и на път I-6, при входа на Бургас, информира OFFNews.

Те ще подпомогнат интелигентното управление на пътната обстановка, което включва анализ на данните и изготвянето на метеорологични прогнози за състоянието на пътя. Станциите ще отчитат скоростта и посоката на вятъра, температурата под и над пътната настилка, интензивността на валежите, нивото на водния стълб на платното и съответно ще предупреждава за опасност от наводнение, замръзване и т. н.

Специално вградените датчици за отчитане солеността на водата на пътя ще съдействат да се предвиди и преизчисли точката на замръзване.

Мрежата от метеорологични станции ще позволява точно прогнозиране на пътните условия и ще предупреждава структурите на Агенция „Пътна инфраструктура“, шофьорите и пътноподдържащите фирми при настъпване на промени във времето.

Изпълнител на проекта е сдружение „Контракс Инфра“, в което участват: „Контракс“ АД и „ИНФРА РОУДС“ ЕООД. Стойността на договора е 3 997 524,00 лв. без ДДС. Метеорологичните станции са част от проекта „Интегрирана система за анализ и оценка на трафика по автомагистрали и I-ви клас пътища на територията на Република България, които са част от ТЕН-Т мрежите“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и националния бюджет. 

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари