Момчето, което 18 години живее в България без документи

2
Чудно ми е защо позволяват на хора, които не искат да живеят в тази държава, да получат гражданство, а аз не мога
Чудно ми е защо позволяват на хора, които не искат да живеят в тази държава, да получат гражданство, а аз не мога Видео: БНТ 2

18-годишен младеж от луковитското село Ъглед е без документи за самоличност и единен граждански номер.

Лито Митхад Али е роден в Щутгарт, Германия, от майка украинка и баща българин. Той обаче е вписан с фамилията на бившия съпруг на майката, също украинец. Биологичните му родители се местят да живеят в България, когато Лито е на няколко месеца. След 18 години се оказва, че той няма право да получи български документи и ЕГН, съобщава БНТ 2.

Когато Лито се ражда, майката не е официално разведена с украинския си съпруг. Според изискванията на немските закони момчето не получава фамилията на биологичния си баща, а на човек, когото и до днес не познава. Лито и неговият биологичен баща се обръщат към няколко институции, но се оказва, че получаването на документи е почти невъзможно.

"Чудно ми е защо позволяват на хора, които не искат да живеят в тази държава, да получат гражданство, а аз не мога", казва Лито Митхад Али.

 "Не знам какво да ви кажа, просто сме изгубили надежда”, споделя биологичният баща на Лито Митхад Али.

Кметът на Община Луковит Иван Грънчаров осигурил безплатна юридическа консултация и съдействал администрацията да се запознае със случая. От там обаче не дават надежда на Лито случаят му да бъде разрешен скоро.

"Това е изцяло от компетенциите на съдебната система, тъй като Община Луковит е последната институция, която трябва да почне по-натък производството по съответния случай”, коментира казуса главният експерт в Община Луковит Ани Антонова.

Така, заради пропуснати срокове, недоказано биологично бащинство и законови пречки, един младеж, въпреки огромното си желание, не може да продължи да се развива в България и да е полезен на страната, която единствена счита за своя родина.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари