Много софиянци решиха да изкарат празниците по морето

0
Местните жители обаче са притеснени, защото потокът от най-голямото огнище на заразата продължава
Местните жители обаче са притеснени, защото потокът от най-голямото огнище на заразата продължава Снимка: БНТ

Много от жителите на София, които напуснаха столицата, са решили да изкарат празниците в имотите си по морето.

Това установи репортерска проверка на БНТ в курорти на южното ни черноморие. Те няма как да бъдат връщани, тъй като притежават документ за собственост. А хората в региона са притеснени.

Местните жители в Созопол и Черноморец обаче са притеснени, тъй като потокът от столицата продължава, а данните показват, че София е най-голямото огнище на заразата.

Стефка Георгиева, жител на Черноморец: Софиянци още преди две седмици са пристигнали с много коли. От бензиностанцията тук в Черноморец казаха, че за зареждали гориво. Настанени са си във вилите в „Буджака".

Женя Халваджиева, жител на Созопол: Ние всички цял месец, жителите на Созопол, спазваме карантина. Не излизаме от домовете си и изведнъж да влизат чужди хора в града, мисля, че трябва да се вземат мерки.

За последните два дни през КПП-то към Созопол и Черноморец са преминали близо 80 автомобила от вътрешността на страната - всички с документ, че притежават имоти по морето.

Проф. ген. Венцислав Мутафчийски: По българското Черноморие, в момента, има повече софийски коли в някои малки населени места, отколкото местни коли. Точно от това беше продиктувано да се вземе това тежко и непопулярно решение.

В местността „Буджака" повечето софиянци имат имоти. Вероятно там ще прекарат и Великденските празници.

От местната управа обясняват, че са безсилни, тъй като нямат правомощия да наложат задължителна карантина на всички, придошли от столицата хора.

Тихомир Янакиев, кмет на Община Созопол: Аз искам да апелирам към софиянци и не само към софиянци, а към всички хора, на които не им е наложително това пътуване, просто да не го правят. С отворени обятия ще ги очакваме при нас, след като падне извънредното положение и след като тази епидемия отмине.

И въпреки призивите да се спазват поне противоепидемични мерки, край морето имаше доста хора без маски и ръкавици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари