Много българи, включително деца, са били на борда на запалилия се ферибот край Гърция

0
Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост
Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост Видео: NOVA

Един български шофьор е в неизвестност, друг е заклещен

Много българи, включително семейства с деца, са били на борда на ферибота, който се запали в Йонийско море край Гърция, предаде NOVA.

Той е пътувал от гръцкото пристанище Игуменица към италианското Бриндизи.

Евакуирани са 237 пътници и 50-членният екипаж. От Външното ни министерство съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани. Според източници на NOVA и в момента продължава спасителна операция за двама от пътниците.

На борда е имало 37 шофьори на автовози на пловдивска фирма. NOVA се свърза с очевидец, който е бил на борда, както и със собственика на транспортната фирма.

Около 01.40 часа си легнахме в каютите, тогава потегли и корабът. Два часа по-късно екипажът ни събуди и така научихме за пожара. Спаси ни умелата намеса на екипажа. Действаха много бързо и рационално”, сподели един от очевидците Румен Чолаков.

„Казаха, че тръгват лодки с хора, които да режат кораба, за да ги извадят двамата шофьори. Единият е наш, другият е турски шофьор”, заяви  Илиян Филипов, собственик на транспортната фирма.   

33 камиона на фирмата са изгорели, а щетите са на груба стойност между 5 и 10 милиона евро. 

Огънят е пламнал в 04:30 часа сутринта, съобщава "Дейли мейл". Общо 300 души са били на борда. Един човек е вдишал дим и откаран в болница без опасност за живота. Други двама са останали блокирани на кораба и в момента тече операция по спасяването им. 

183-метровият ферибот под италиански флаг е пътувал към Бриндизи, когато бил обхванат от пламъци. 

Капитанът незабавно е наредил пътниците да се прехвърлят в спасителните лодки и е повикал помощ по радиото. Пасажерите са евакуирани и качени в пристигналите плавателни съдове. 

Причините за пожара все още не са ясни, но се знае, е че е започнал от товарното отделение.

Българското посолство в Атина и генералното ни консулство в Солун са в постоянен контакт с гръцките власти и в готовност за оказване на съдействие при необходимост. В Генералното консулство в Солун е осигурено денонощно дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +30 2310829210 105, +30 2310 869 510.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари