Младите шофьори да сядат зад волана само с придружител

1
Връщат полигона и увеличават часовете на курсовете
Връщат полигона и увеличават часовете на курсовете

Връщат полигона и увеличават часовете на курсовете.

Младите шофьори да сядат зад волана само с опитен придружител в рамките на 6 месеца, ако седнат зад волана на мощен автомобил. Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата. Той е пуснат и за обществено обсъждане на сайта на парламента.

В него е записано, че когато шофират сами, взелите наскоро книжка ще трябва да карат коли с мощност до 50kW (67 конски сили). Иначе ще са пред опасност от глоба с 500 лева. „Изпитателният“ срок от 6 месеца ще се удължи, ако бъдат наказани, пише Черноморски фар.

Предвижда се новите шофьори да не могат да возят и пътници през нощта. В часовете между 22:00 и 6:00 часа с тях ще може да бъде единствено придружителят. Интересното е, че той може да е пил, но не бива да превишава концентрация от 0.5 промила. Придружителят не трябва да е употребявал наркотици, да не му е вземана книжката през последните 5 години и да има също толкова стаж зад волана. Предвижда се глоба и за нарушение от страна на придружителя в размер на 300 лева.

Темата за нови изисквания към младите шофьори се дъвче от няколко години. С тези предложения обаче се прави опит да се ограничат честите катастрофи, които в най-голям процент са предизвикани от неопитни водачи. Това заявиха и народният представител от ГЕРБ и председател на транспортната комисия Иван Вълков и експертът по пътна безопасност Георги Тимнев.

„Смятаме, че ще има положителен ефект от пътуването с придружител и то в тъмната част на деня. Другото, което е важно е, че младите шофьори не трябва да се качват на автомобили с мощност над 67 конски сили. Тук обаче според мен ще има дебат, защото такива коли са маломощни, а по-голямата част от съвременните автомобили са по-мощни. Така че това вероятно ще подлежи на промяна. Аз съм на мнение, че трябва да се завишат конските сили, но да не превишават 140“, коментира пред „Черноморски фар“ Вълков.

Той уточни, че това не е нещо ново, а и от няколко години са въведени изменения за намаляване на точките на младите водачи. Така през първата си година те карат с по-малко точки и ако не допуснат нарушения и катастрофи, получават всичките си точки в синия талон през втората година.

Георги Тимнев поясни, че практиката с придружител е от чужбина и е стара. Според него обаче лошо няма да се въведе и в България.

„Смятам, че е важно младият шофьор да има придружител. Вечер карат бързо, в големи компании са и често стават жертви на пътя. Ако не умрат, то се осакатяват за цял живот и развалят отношенията си с този, който е допуснал катастрофата. Аз съм бил свидетел по време на огледи на ПТП-та и най-честата причина за тях е слабата квалификация на водачите“, заяви експертът.

Правителството предлага и нов Закон за водачите на моторни превозни средства. Той урежда единствено правилата за придобиване на книжка за различните категории превозни средства. От текстовете в него става ясно, че кандидат-шофьорите отново ще минават обучение на полигон, а школите трябва да имат „учебна площадка“, за да получат регистрация от властите.

Освен правилата за движение, устройството на автомобила, правилата за управлението му и за безопасно шофиране, кандидатите за книжка ще трябва да са запознати и с ефектите и опасностите от шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Теоретичният изпит за книжка ще съдържа въпроси по тези теми, а ситуациите, в които трябва да се посочи кое е правилното решение, ще се разиграват с видеоклипове, а няма да са статични. Практическият изпит пък ще включва каране на полигон, освен движение в градски условия и по извънградски пътища. Освен с учебна кола изпитът по кормуване може и да е с автомобил на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

За връщането на кормуването на полигон и за изпитите на кола, различна от учебната, се говори от години. Идеята е да се спре „даването“ на книжки и да се подобри подготовката на водачите, за да се намалят инцидентите на пътя.

На въпрос на „Черноморски фар“ дали няма да е проблем, че в повечето градове полигоните са в ужасни условия, или направо липсват, Иван Вълков отговори, че щом има такива проблеми, ще трябва да се оправят.

„Това не е оправдание. Като искаме да направим нещо, ще се намери начин. Въпросът е да има ефект“, категоричен бе той.

Експертът Георги Тимнев прецени, че увеличаването на часовете не е необходимо. Според него, който иска да си купи допълнително часове, ако не се чувства подготвен, ще го направи. Иначе всичко останало било предпоставка за корупция. Щели да скочат и цените на самите обучения при автоинструктори.

За полигона той каза, че малко хора знаят, че не е само, за да се научиш да паркираш.

„Истинският полигон навън се използва за усъвършенстване квалификацията на водачите. Там са съвсем различни нещата. Хвърлят ги в почти всички условия“, поясни Тимнев.

Иначе специалистът изказа интересно мнение във връзка с катастрофата на АМ „Струма“, където заради гъста мъгла се стигна до тежка катастрофа, в която един човек изгуби живота си и десетки бяха ранени. Според него катастрофи от този вид могат да се избегнат, ако в съоръженията за изпитите по теория има интерактивно приложение, което да проверява уменията на кандидата и затова как ще реагира в подобни условия. Засега обаче според него такова нещо в България все още не може да се въведе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари