Млада жена "заши" звучен шамар на Кунева

64

Юлия Сачкова от Разлог е поредният граждани на България, който по свой начин реши да се противопостави на решението на Министерството на образованието да се дават стипендии на ромски ученици.

Програмата е за 1200 стипендии, а учениците, които ще ги получават, са 700. При добър среден успех учениците ще получават по 30 евро месечно. Средствата по този проект са общо 561 400 евро, от които малко над 343 320 евро се дават от ромския образователен фонд, а останалите 40% идват от Министерството на образованието и науката.

Тези средства ще се дават, както за стипендии за ромски ученици, които успешно са завършили 8-и клас и са 9-и, 10-и, 11-и или 12-и клас, така и за ментори - педагози, които в извънкласно време ще помагат на учениците. Целта е да се стимулира повишаване на успеха на учениците. Родители се обявиха против идеята да се дават стипендии на ромски ученици. Те настояват за равен старт и равни критерии за всички деца в училище и обявиха, че са готови да организират и протест. Към протеста се присъедини и Юлия, която написа своята история, подплатена със снимки на оценките в бележника си, от времето когато е била ученичка. Ето и пълния текст:

„Уважаема г-жо Меглена Кунева, родена съм `88-а година и за 18 години, в които бях дете на република България, майка ми не получи и една стотинка детски или каквито и да е помощи. Но за сметка на това ми даде образование в елитно училище, в друг град, макар че родителите ми не винаги бяха на работа и добре осигурени. 5 години ме издържаха в друг град, далече, но аз всеки ден ставах сама и ходех на училище, без да бягам, без да се оплаквам дали имам дрехи, обувки или храна.

Завърших 12 клас през 2007 година с успех 5,70, 67 извинени отсъствия ( или това са около 10-15 учебни дни) и нито едно неизвинено отсъствие! За всичките си тези "мъки" получавах стипендия от 21 лева, същата сума, която и днес децата в някои училища получават за отличен успех!!! И питам с какво аз и другите като мен не заслужаваме стипендия от 30 евро???? Етническият ми произход? Социалното ми положение? Нима това не е дискриминация срещу мен?“

Източник: Struma.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари