Мицотакис: Турция да премести мигрантите от буферната зона

0
Турският президент трябва да “отстрани отчаяните хората в Еврос”и „да спре да разпространява фалшиви новини и пропаганда” срещу Гърция, заяви премиерът
Турският президент трябва да “отстрани отчаяните хората в Еврос”и „да спре да разпространява фалшиви новини и пропаганда” срещу Гърция, заяви премиерът Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция да деескалира напрежението на границата с Гърция, като върне хилядите мигранти, които са се струпали там, надявайки се да преминат в Европа.

По време на германско-гръцкия икономически форум в Берлин Мицотакис обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че “е разрушил” декларацията на ЕС-Турция от 2016 г., която по същество спря миграцията към Европа, добавяйки, че ако иска преразглеждане на сделката, турският президент трябва да “отстрани отчаяните хората в Еврос”и „да спре да разпространява фалшиви новини и пропаганда” срещу Гърция, предава БГНЕС.

Мицотакис също така предложи Ердоган да проучи и други възможни подобрения на сделката, като съвместно патрулиране за контрол на потока на мигранти на турската граница и посочи, че връщането на тези, които влизат нелегално в Гърция, трябва да е възможно и от континентална Гърция, както и от островите.

Влизаме в нова фаза по отношение на миграцията. Президентът Ердоган ще бъде в Брюксел днес следобед и считам това развитие за положително. Надявам се, че това е началото на деескалация на кризата”, каза той на конференцията.

Гърция признава, че Турция е изиграла решаваща роля в справянето с бежанския въпрос, но „това не може да се прави чрез заплахи и изнудване“, добави той.

Мицотакис също така поиска споразумение за доброволното преместване на деца и тийнейджъри-мигранти от Гърция в Европа. “Призовавам държавите да се включат в това осезаемо доказателство за солидарност”, каза той.

Гръцкият премиер също се спря на разпространението на коронавируса и мерките на Гърция, като отбеляза, че е необходима допълнителна координация на европейско ниво.

Ясно е, че 2020 г. ще бъде различна година от предвиденото от нас и че фискалните цели вероятно няма да бъдат постигнати. Трябва да реагираме бързо”, каза премиерът. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари