Ердоган и Мицотакис се стремят към нова ера в двустранните си отношения

0
Реджеп Ердоган: Няма проблем между Гърция и Турция, който да не може да бъде решен
Реджеп Ердоган: Няма проблем между Гърция и Турция, който да не може да бъде решен

Реджеп Ердоган: Няма проблем между Гърция и Турция, който да не може да бъде решен

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган подписаха декларация за приятелство в Атина и ще работят за удвояване на двустранната си търговия до 9,3 млрд. евро.

Това стана ясно, след като двамата лидери проведоха разговори на високо ниво в рамките на Съвета за стратегическо сътрудничество между Гърция и Турция, информира БГНЕС.

Нова ера в двустранните отношения

Ердоган заяви след срещата с Мицотакис, че "Анкара има волята да разреши всички нерешени спорове с историческия си съперник Гърция" и посочи, че се надява на "нова ера" в гръцко-турските отношения

"Няма проблем, който да не може да бъде решен между нас", каза Ердоган и добави, че иска да превърне "Егейско море в море на мира и сътрудничеството".

Той подчерта, че справедливо, "трайно и устойчиво решение на Кипърския въпрос" въз основа на фактите ще бъде от полза за целия регион.

Мицотакис призна в съвместно изявление, че отношенията между двете държави са били "опасно застрашени" в миналото, но сега са на "по-спокоен път".

"Чувствам исторически дълг да използвам възможността да сближа двата народа, каквито са и границите ни", заяви Мицотакис.

"Атина се договори с Европейския съюз за удължаване на седемдневните визи за турските граждани за посещение на егейските острови", добави той.

Министър-председателят съобщи, че планира да посети Анкара през лятото на следващата година.

Мир и сигурност в Средиземноморието

В т.нар. Атинска декларация двете държави се ангажират да поддържат линиите за комуникация отворени и да полагат усилия за разрешаване на възникналите двустранни спорове.

Анкара и Атина целят да избегнат ескалация на напрежението чрез приятелски консултации и конструктивен диалог.

По-рано Ердоган проведе среща и с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу.

"Общата черта на нашите народи е хуманността, както показаха неотдавнашните бедствия. Повече от всякога е необходимо Гърция и Турция да работят заедно за мира и сигурността“, отбеляза Сакеларопулу.

Има въпроси, по които имаме различни подходи. Важно е да поддържаме конструктивния климат. Вярвам, че вашето присъствие в Гърция днес след шест години отразява този положителен дух", допълни тя.

Разговорите между гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис и турския му колега Хакан Фидан също преминаха в духа на конструктивните опити за разрешаване на двустранните спорове.

Агенцията припомня, че турският президент e в Атина за първи път от 2017 г. насам след дълъг период на напрежение, белязан от спорове по въпросите на миграцията, енергийните проучвания в Егейско море и териториалния суверенитет.

Турция и Гърция често са се сблъсквали по редица въпроси, включително конкурентни претенции за юрисдикция в Източното Средиземноморие, припокриващи се претенции за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари