Митничари работят с пари в брой

0
Отново у нас...
Отново у нас... Видео: Нова телевизия

Отново у нас. Митничарите на „Капитан Андреево” отново работят с пари в брой. Причината е, че единственият банков офис на пункта е затворил врати. Въпреки че повечето плащания се извършват през постерминали с банкови карти, все още има и такси и глоби, които досега се плащаха на банкови гишета.

Най-големият ни сухопътен граничен пункт остана без банково обслужване, защото след въвеждането на постерминалите за товарните автомобили се оказва, че оборотите през банковите гишета са спаднали драстично. Затова преди няколко дни служителите събрали багажа си и повече не отворили офиса си. Това обаче води до проблеми за хората с леки автомобили, тъй като една част от тях трябва да се разхождат чак до Свиленград, за да заплатят дължимите такси.

Четвърти ден банка на Капитан Андреево няма. И ако за шофьорите на товарните автомобили това не е проблем, тъй като на техните трасета има постерминали, при леките коли не е така. Ако някой превозва стоки, за които дължи мито например, той няма как да го плати на място.

„Стоките се задържат за митническо направление, след което се заплащат, може да го заплатят в близкия клон  на банката и след което ще си получат стоката обратно”, обяснява Никола Караиванов – началник на Митн.пункт „Капитан Андреево”.

На практика това означава хората да изминат близо 15 километра до Свиленград и да се върнат обратно. Липсата на банка създава и други проблеми на пътуващите като Реджеб, който излезе пеша от пункта, за да търси къде да обмени пари.

„Възможно е да имаме само турски пари или друга валута и ако ни трябват български пари, това за нас е проблем”, казва Реджеб Мерт.

А Ариф е претърпял инцидент и липсата на банково гише също ще му коства излишни нерви.

„Създават се проблеми – ето сега мен ме затапиха и се ударихме, а аз нямам пари в брой”, казва Ариф.

Най-сериозно е при плащането на глоби. Тях митничарите събират на ръка срещу разписка. Именно избягването на работата с пари в брой беше причина за инсталирането на постерминали за товарните автомобили. Засега яснота за решаването на проблема няма, водят се преговори с банки.

Уверенията са, че само след няколко дни ще бъде постигнато споразумение и нова банка ще отвори гише на територията на „Капитан Андреево”.

Повече по темата гледайте във видеото.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари