До 25 лева при теглене на пари от банкомат в чужбина

0
Обикновено притежателят на пластика смята, че няма такса при плащане на ПОС терминала или онлайн
Обикновено притежателят на пластика смята, че няма такса при плащане на ПОС терминала или онлайн

Тегленето от банкомат в чужбина е най-неизгодният начин за осигуряване на пари в брой при пътуване в чужбина.

При 200 евро от машина таксите варират между 5 и 25 лева от издателя на дебитната карта и банката, показа проверка в регистъра на централната ни банка, пише "Монитор".

Обикновено притежателят на пластика смята, че няма такса при плащане на ПОС терминала или онлайн. Това обаче не е валидно за всички банки - някои налагат такива, като сумата е фиксирана на трансакция или е процент от платената сума. Има и такива, чиито кредитни карти не оперират в чужбина и е посочено, че услугата не се предлага. Финтех компании предлагат алтернативни начини на разплащане и теглене на пари в брой. При всяка от тях условията са различни, но като цяло предлагат конкурентни условия, които спестяват такси при плащане в чужбина, както и пазарни обменни курсове.

Как да не губим пари в чужбина?

Най-добрият вариант за близките дестинации е ползване на местна валута, закупена на родна земя, или плащане с карта (виж каретата). Когато се теглят пари от банкомат в чужбина, винаги за предпочитане са устройствата, собственост на банкови институции. Добре е все пак, ако притежателят на картата реши да тегли в брой, това да става от банка от групата, издала картата му. Сигнална лампа за пътешествениците е наличието на голям брой автомати за пари, които са собственост на независими оператори. Този тип машини обикновено първоначално предлагат да извършат трансакцията по техен валутен курс, с което голяма част от потребителите се съгласяват. Клопката е добре позната, особено при по-посещавани туристически обекти, където масово има подобни АТМ. Те използват динамичното превалутиране (Dynamic Currency Conversion), пример за добра идея, която се е изродила в начин да бъдете здраво наказани финансово. В началото целта е била да знаете точно колко плащате в собствената валутата, в която е издадена вашата карта. Предполага се, че така ще е по-лесно да сравнявате цените, отколкото постоянно да преизчислявате. Точно тук е уловката - този курс обикновено е с 5 до 20% по-неизгоден от пазарния и от този на банките.

Всъщност възможно е подобна услуга да бъде предложена и на ПОС терминал при плащане в магазин или заведение. Всеки лесно може да се заблуди, ако не е сметнал предварително точно колко местна валута трябва да получи срещу левовете си. Още повече че на тези места ще ви предложат вместо в техните пари с картата да "платите в левове", което дори и да звучи примамливо е подвеждащо. Това важи с особена сила за държавите, които не са в еврозоната и ползват валути, чиято равностойност в левове не може лесно да се пресметне наум. Таксата за динамичното превалутиране е процент от сумата и може да е доста сериозна. Ето реален пример за теглене на €70 евро от банкомат на голяма банка в Гърция. В случая е избрана трансакция с динамично превалутиране (DCC) и това струва още €6.57 или над 9% такса, което в банковата ви разпечатка ще бъде изписано като €76,57.

Друга сума в разпечатката от банкомата, която може да ви учуди, е такса за достъп (аccess сharge). Тя не зависи от теглената сума и варира от около €1.5 до €5 евро. Доста често се среща при банкоматите в Гърция и Испания. Това е поредният начин за банките и собствениците на мрежи от банкомати да вземат такси от клиентите си. Обикновено картите, издадени от банката - собственик на банкомата, са без такса за достъп, а за всички останали има такава и няма начин да бъде избегната Единственото, което може да направите, е да потърсите друг банкомат. Ако решите да теглите, по-добре изтеглете еднократно по-голяма сума, тъй като таксата обикновено е една и съща.

За да се минимализират рисковете и за да направи разплащанията по-прозрачни, ЕК вече работи по специална директива. До края на следващата година преди теглене и плащане на екрана на банкомата и на ПОС терминала трябва да се получава информация колко точно такси ще бъдат събрани за това плащане и коя опция е по-евтина. Освен това при теглене на пари от банкомат в чужбина или при плащане с карта клиентът ще може да избира по какъв валутен курс да става плащането. За да се направят разходите за превалутиране по-прозрачни, ще има единна база за пресмятане на таксите за превалутиране на местата за продажба или на банкоматите.

Добрият стар кеш работи най-добре за разплащате в държави от региона ни. В Западна Европа обаче той е все по-малко предпочитан и на места може да се окаже, че търговци отказват да приемат плащане кеш или големи банкноти. Но обмяната на валута на място е може би най-рисковата операция и трябва да се избягва или да се прави само в краен случай. Още по-малко по летища и от бюра със съмнителни курсове, където те ще са най-неизгодни. Подобни схеми се правят все още и в България. Един от алтернативните начини си остава да носим в себе си конвентируема валута като еврото, която да заменим на място с местни пари.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев при използване на банкови услуги в чужбина основното нещо е да видят какви са таксите за теглене, преди да направи това. „Не препоръчвам да се теглят пари от банкомат с кредитна карта. Таксите са много високи и може да се окаже, че ако изтеглите 300 евро, таксата може да е между 20 и 40 евро. Таксите за теглене от дебитна карта са приемливи, но са различни в различните държави и е добре предварително да се информирате какви са. При плащането с банкова карта няма допълнителни такси, но има уловка с курса на валутите. Добре е и да внимаваме да не държим картата и ПИН кода на едно място, защото при кражба може да загубим парите си“, съветва Тошев.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари