Тегленето на пенсията от банкомат поскъпва

2
От Нова година Банка ДСК прави услугата платена
От Нова година Банка ДСК прави услугата платена Снимка: Yandex.ru

От Нова година Банка ДСК прави услугата платена

От 1 януари 2022 г. една от последните безплатни банкови услуги изчезва - най-масово използваната от пенсионерите Банка ДСК въвежда такса за тегленето на пенсията от банкомат.

Финансовата институция уведомява на сайта си, че от Нова година хората, които получават пенсията си по сметка в Банка ДСК, вече ще плащат стандартната такса, когато я теглят от АТМ устройство на банката. 

Преди това, от началото на септември, банката завиши тарифата си и тази услуга вече се таксува с процент върху изтеглената сума. В момента при ползване на банкомат на Банка ДСК процентът е 0.15%, но не по-малко от 0.30 лв. При теглене на пари от банкомати на други банки таксата е 0.20%, но не по-малко от 1.50 лв.

Така от Нова година пенсионерите, които получават пенсията си в Банка ДСК, ще плащат 0.30 лв. върху суми до 200 лв. Ако изтеглените пари обаче са 400 лв., те ще плащат 0.60 лв. на банката. За 500 лв. таксата е 0.75 лв.

От ДСК уверяват пенсионерите, че ако плащат в магазина с дебитната си карта, няма да им бъде начислявана такса. Освен това на хората от третата възраст се предлага да сключат договор за пакета "ДСК Флекси - пенсионери", който е с месечна такса 2,90 лева, но в него са включени три безплатни тегления на банкомат на банката и още няколко банкови превода.

Справка в тарифите на търговските банки показва, че малка част от тях предлагат безплатни тегления на пенсиите, които НОИ превежда по сметки на клиентите, пише вестник Сега. В повечето случаи тази възможност е предвидена, ако дебитната карта е в пакет с други услуги и специална сметка, но за нейното обслужване се дължат месечни такси. ОББ например предлага пакет "Привилегия" с превод на пенсията от НОИ и без такса теглене, но с 1.80 лв. месечна такса. Пощенска банка има специална сметка "Пенсия плюс" с годишна поддръжка на сметката е 16.80 лв. 

Таксата за теглене на пенсия от ДСК ще засегне голям брой възрастни хора, защото това най-използваната от тях банка заради широката й клонова мрежа във всички градове в страната. 

В последната година банките масово завишиха цената на тази услуга, която е и най-използваната от потребителите, защото по банков път се превеждат заплатите. Вече почти всички финансови институции прибират по 0.30 лв. за всяко теглене на пари от собствен банкомат, а за ползване на чужди АТМ устройства таксата скочи до 1.50 лв.

Банка ДСК първа въведе начисляване на процент от сумата, след като още по време на извънредното положение през пролетта на 2020 г. увеличи лимита за теглене на пари от дебитна карта до 1000 лв. Тогава това бе направено, за да се спести на хората по-често разкарване до банкоматите. Очаква се тази стъпка да предприемат постепенно и останалите финансови институции.

Другата услуга, която постоянно поскъпва, е месечното "обслужване" на банковите сметки, независимо дали има движение на средства по тях. Големите банки вече прибират по 4.50 лв. всеки месец от разплащателни сметки.

Силно поскъпнаха през последните години внасянето и тегленето на пари на гише в банката. Причината е, че поддържането на пари в брой става все по-скъпо за банките и те се опитват да насочат клиентите си към интернет банкиране, където таксите са много по-ниски. Освен това банките постепенно през последните години намаляват клоновата си мрежа, като закриват офиси, за да пестят разходи.

Основната причина за нарастването на банковите такси обаче са рекордно ниските лихви по кредитите, които намаляват печалбата им. Така финансовите институции се опитват да компенсират по-ниските приходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари