Миро потече от чудодейна икона на Исус Христос

0
Край иконата се усеща приятен аромат
Край иконата се усеща приятен аромат Снимка: Марица

Иконата на Исус Христос Пантократор /Вседържател/ в катедралната църква "Успение Богородично" в Пазарджик трети ден пуска миро, пише сайтът "Марица".„Течността не бива да се докосва”, каза свещеник Яков, тъй като тя вероятно има божествен произход. Край иконата се усеща приятен аромат. Тя е разположена на "царския ред" на иконостаса, като се пада петата вдясно от "царските двери" на олтара. Никой от посетителите на църквата и служителите в нея не си спомня дали в града е имало друга икона, която да мироточи.

С дясната си ръка Христос благославя, като пръстите му образуват гръцките букви ІС ХС, съкращение на Исус Христос. Това разположение на пръстите е също нагледно учително средство - палецът, показалецът и средният пръст събрани заедно означават Светата Троица, а другите два пръста символизират двете природи на Христос (божествена и човешка).

Изключително рядко се случва подобно чудо, категорични са и свещениците. Мирото с мирис на тамян, примесен с благовония, се стича от ръцете на Христос. То станало особено видимо на Малка Богородица. Иконата е там от създаването на храма и е монтирана в иконостаса вероятно след неговото основаване през 1840 г. Какво означава това миро и защо се появява точно сега, е загадка, казват храмовите свещеници. В древността то често е било свързвано с изцелението.

Появата на миро върху иконата е предвестник на предстоящи войни и бедствия. Това се сочи като поличба за грях, твърдят възрастни мирянки, които топят пръстите си в него и правят кръстове на челото си. Щом Спасителят се е разплакал, значи сме много грешни, кръстят се бабите. Според други е знак, че Бог ще пази хората от града и ще им дари изцеление.

Мирото се приготвя от специална смес, съдържаща елей и 57 други съставки. Право да варят миро имат поместните православни църкви, като ритуалът се извършва от патриарха на Велики Четвъртък (в седмицата преди Възкресение Христово). Наричано още "елей на радостта", мирото и Миропомазанието запечатва във всички християни дара на тяхното тройно служение - царско, свещеническо и пророческо, разказаха свещенослужители.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари