Мира Радева: Трагедия е, но отиваме на нови избори

0
Ясно е, че кабинет на Мария Габриел няма да бъде гласуван
Ясно е, че кабинет на Мария Габриел няма да бъде гласуван Снимка: БГНЕС

Ясно е, че кабинет на Мария Габриел няма да бъде гласуван

В седмицата, в която ще отбележим най-българския празник - 24 май, очакването за правителство с първия мандат силно намалява, след като ИТН оттегли подкрепата си за кабинет на ГЕРБ-СДС. Дали ще се оправдае предположението за изпълнен втори мандат, или ще се задейства схемата, която води към нови избори, предстои да стане ясно до дни. Темата коментираме със социолога доц.

Доц. Радева открои следното: "Капанът, в който изпаднахме, и от който сме дълбоко отегчени всички е продукт и на една доста сложна международна обстановка. Ясно е, че не е случаен натискът да се обединят двете проевропейски партии, защото има много силен залог върху това България да запази проевропейската си ориентация, с приемането на еврото и влизайки в Шенген. Очевидно това е сложността на ситуацията в момента, защото тези две партии ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да намерят общи точки на интереси. Упоритостта се вижда повече от страна на "Промяната промяната - Демократична България", които не успяха дълго да се настанят в управлението, то днес искат втори шанс.", това каза Мира Радева по БНР.

Социологът добави още: "ГЕРБ са в сложна ситуация да разчитат на подкрепата на по-малки и реваншистки играчи, каквито са БСП и ИТН, ДПС е ясно, че ги подкрепя. Оттеглената подкрепа на Слави Трифонов говори за две неща. Първо, че ГЕРБ не желаят да правят такъв тип мандат с подкрепа, алтернативна от тази на ПП. ГЕРБ продължава да настоява за компромис с ПП. Има някакъв минимален шанс за втория мандат, ГЕРБ-СДС да подкрепят ПП-ДБ. Ротационен премиер ми се струва абсолютно абсурдно, но има залог. вътре за подобен кабинет."

"Остава вероятността за следващи избори, което е просто трагедия. По някакъв начин ще се гласува бюджет, за да не останат хората без заплати, но висящи остават въпросите за 3% дефицит, да не говорим за Шенген. Проблемите на страната остават да висят", каза доц. Радева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари