Министерство на финансите: Бизнес климатът у нас се подобрява

1
Дали?
Дали? Снимка: БГНЕС

През третото тримесечие на 2020 г. потреблението нараства значително с 9.3%, като възстановяването на вътрешното търсене доведе до забавяне на спада на вноса до 3.4%.

През октомври показателят за бизнес климата се подобри с 0.5 пункта, поради по-добри оценки във всички сектори, с изключение на индустрията. Това става ясно от ежемесечния обзор на българската икономика, публикуван от Министерство на финансите (МФ).

Данните сочат, че спадът в БВП към края на третото тримесечие на 2020 г. е в размер на 5.2% на годишна база. Спрямо предходното тримесечие, когато свиването е 8.4%, е налице забавяне в спада. Причина за това е и намалелият износ, който е надолу с 22.3%. Според експертите в МФ има подобрение в икономическата активност. Спадът в промишленото производство се забавя до 4.8%, като се формира най-вече от по-ниско производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ. В някои промишлени сектори като производство на основни метали, производство на метални изделия и производство на електрически съоръжения е регистрирано по-високо производство и нарастване на износа. Оборотът в търговията на дребно пада с 6.5% най-вече поради

по-ниски продажби на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия

В същото време е налице ръст в строителството, най-вече заради растеж на гражданското строителство. Подобрение има и в показателя за заетост. През третото тримесечие на 2020 г. има увеличение на заетостта и намаление на безработицата спрямо април-юни, което се дължи изцяло на сезонни фактори. Освен това, има и ускорено нарастване на заплатите през третото тримесечие. Средната работна заплата в страната се повишава номинално с 9.9% на годишна база, спрямо 6% през второто тримесечие.

През октомври инфлацията, измерена с Хармонизирания индекс на потребителските цени, е 0.2% спрямо предходния месец и се дължи на сезонните повишения в цените на облекло и обувки. Цените на международните полети продължиха да се понижават, както и през предходния месец, докато пакетните услуги за почивка и туристически пътувания в страната и в чужбина поскъпнаха

Инфлацията при храните продължи да се забавя и достигна 3.6%, в сравнение с 4% през септември. Спадът в цените на енергийните стоки се увеличи до 8.5%, в сравнение с 8.2% през предходния месец. Базисната инфлация леко се увеличи до 1.9% от 1.8% през септември. Причина е по-високата инфлация при услугите, която достига 2.8%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари